واردات کالا در حال حاضر به عنوان یکی از فعالیت های تجاری و اقتصادی بسیار مهم تلقی می شود که از گذشته تا به امروز، نقش اساسی در تامین نیازهای جامعه بر عهده داشته است. از آنجایی که انجام این فعالیت اقتصادی برای تمام افراد یک جامعه اهمیت بسیاری دارد، هر فرد که قصد دارد در این زمینه نیز دستی داشته باشد، می بایست با مراحل واردات کالا به طور کامل آشنا باشد تا بتواند در این معاملات بین المللی، نقشی صحیح را ایفا کند. در این مطلب ما تصمیم بر این داریم تا به آموزش مراحل واردات کالا به صورت گام به گام بپردازیم تا اگر قصد دارید همین فردا اقدام به انجام این کار، اطلاعات مناسبی را در این زمینه برای خود به همراه داشته باشید.
9 مرحله واردات کالا
مراحل واردات و ترخیص کالا در بوشهر و دیگر گمرک ها به طور کلی دارای 9 پله است که فرد می بایست با گذر از تمامی آن ها، واردات کالای خود را به طور صحیح انجام دهد.
مرحله اول: اخذ کارت بازرگانی
اولین مرحله برای انجام واردات کالا، دریافت کارت بازرگانی است. فرقی نمی کند شما به دنبال مراحل واردات کالا از روسیه باشید یا مراحل واردات کالا از دبی! واردات از هر کشوری نیاز به کارت بازرگانی دارد. این کارت به دو نوع حقیقی و حقوقی ارائه شده و بر اساس این نام ها، کاربردهای مختلفی را برای خود به همراه دارند. پس از این که کارت بازرگانی خود را دریافت کردید، بر اساس چارت مراحل واردات کالا، می بایست به سراغ مرحله دوم یعنی انتخاب حوزه فعالیت بروید.
مرحله دوم: انتخاب حوزه فعالیت
دومین مورد انتخاب حوزه فعالیت خودتان است. این که می خواهید در چه زمینه ای اقدام به واردات کالا کنید، حوزه فعالیت شما را مشخص می کند. تعیین زمینه فعالیت شما می تواند به چند صورت انجام شود. به عنوان مثال، برخی تنها اقدام به واردات یک کالا کرده و برخی دیگر چندین کالا را وارد می کنند که می بایست با توجه به این موضوع، حوزه فعالیت خود را مشخص کنند.
مرحله سوم: آشنایی با قوانین و مقررات روز
مراحل واردات کالا از گمرک و همچنین از کشور مبدا دارای انواع قوانینی است که می بایست به آن توجه داشت. این قوانین به شکل بخشنامه ارائه شده و ممکن است در سال بارها تغییر کند. به همین خاطر می بایست حتما با اطلاعات کافی در رابطه با قوانین و مقررات روز، اقدام به واردات کالا کنید.
مرحله چهارم: انتخاب کشور و کالای وارداتی
در این مرحله باید کشور و همچنین کالای وارداتی خود را به شکل کاملا مشخص انتخاب کنید و سپس با کشور مبدا وارد مذاکره شوید. در این مرحله تا حدودی نیاز به شناخت زبان و همچنین قوانین و مقررات واردات کشور مبدا انتخابیتان دارید.
مرحله پنجم: درخواست ارسال پیش فاکتور یا پرفرما
یکی از فرآیندهای مهم در واردات کالا، درخواست پیش فاکتور یا پرفرما است. پیش فاکتور به گونه ای ارائه می شود که در انتها ثبت سفارش نیز به همراه آن صورت پذیرد. پیش فاکتور سندی است که نشان می دهد شما از کشور مبدا محصولات را خریداری کرده اید و این خرید توسط شما و همچنین فروشنده به طور کامل تایید شده است. این موضوع در مراحل واردات کالا از هند و هر کشوری که در اطراف یا در قاره های دیگر نیز وجود داشته باشد، صدق می کند.
مرحله ششم: ثبت سفارش
مرحله ثبت سفارش یکی از مهم ترین مراحلی است که باید به درستی انجام شود. در این مرحله شما به عنوان وارد کننده کالا، باید به سامانه خدمات ثبت سفارش کالا وزارت صمت مراجعه کرده و سپس درخواست خود را برای وارد کردن کالا در این سامانه ثبت کنید تا پاسخ برای شما ارسال گردد. این کار بسیار مهم است، زیرا برخی از کالاها ممنوعیت واردات دارند و شما باید از این موضوع پیش از خرید کالا اطلاع پیدا کنید.
مرحله هفتم: تخصیص ارز و پرداخت بینالمللی
در این مرحله، شما به عنوان وارد کننده باید اقدام به تهیه ارز کنید. تهیه ارز نیز به طریق مختلف انجام می شود و دولت هم معمولا به بررسی از کالاهای اساسی، ارز ترجیحی یا ارز دولتی اختصاص می دهد تا افراد بتوانند در بستری مناسب به انجام فرآیندهای واردات کالا بپردازند.
مرحله هشتم: حمل و نقل و بیمه کالا
حمل نقل کالاها به روش های مختلفی از جمله روش های حمل و نقل جادهای، ریلی، هوایی و دریایی انجام می شود. این که شما کدام روش از حمل و نقل را برای انتقال کالای خود از مبدا به مقصد انتخاب کنید، بسته به فروشنده و همچنین کشور دارد.
دانستن اینکوترمز در این مرحله از اهمیت بسیاری برخوردار است که فروشنده و خریدار می بایست هر دو به قوانین آن آشنایی داشته باشند. نحوه واردات کالا با دانستن اطلاعات مهم در رابطه با قوانین روز، می تواند سادهتر و راحت تر باشد.
مرحله نهم: ترخیص کالا از گمرک
زمانی که تمامی مراحل فوق را انجام داده و کالا را خریداری کردید، اقدام به ترخیص کالای خود از گمرک کنید. برای انجام این کار نیز می بایست به قوانینی که در این بین وجود دارد، توجه داشته و همچنین مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک را ارائه دهید.
سخن پایانی
دانستن مراحل واردات، برای این که به درستی این راه را طی کنید، بسیار مهم است. همان طور که در این مطلب نیز به آن اشاره کردیم، اولین مرحله یعنی دریافت کارت بازرگانی به این معناست که شما مهر تایید بر واردات کالای مد نظر خود می زنید. پس از آن، می بایست مراحل ذکر شده را به ترتیب دنبال کرده و حتما این موضوع را نیز مد نظر خود قرار دهید که قوانینی که در این بین وجود دارند، تاثیر مستقیمی بر واردات کالای مد نظر شما دارند؛ پس حتما قبل از ورود به این عرصه، آن ها را مطالعه کنید.