همه بازرگانان موظف به اخذ شناسه کالا هستند تا بدین صورت قانونی بودن تجارت خود را ثابت کنند و بتوانند ترخیص مواد شیمیایی از گمرک را به راحتی پشت سر بگذارند. به همین علت دولت به منظور جلوگیری از قاچاق کالا و ارز و سوء استفاده افراد از کارتهای بازرگانی جهت واردات و صادرات کالاهای بین المللی دریافت شناسه کالا را الزامی کرده است.
بعد از پذیرش این آیین نامه از سوی دولت و اجرای آن تمام بازرگانان بین المللی که مشغول تجارت و واردات و صادرات بودند باید بر اساس آیین نامه جدید برای کالاهای خود شناسه مشخصی دریافت می کردند.
با پیشرفت صنعت ارتباطات و تکنولوژی خدمات اخذ شناسه کالا به صورت اینترنتی و از طریق سایت مخصوص انجام می گیرد. بنابراین همه بازرگانان باید جهت دریافت کد شناسه کالا به این سایت مراجعه کنند.
به علت اهمیت زیادی که دریافت شناسه کالا در روند تجارت بازرگانان دارد. ما در این مقاله قصد داریم شما را با شناسه کالا و سامانه ثبت این شناسه بیشتر آشنا کنیم. سپس در خصوص نحوه اخذ شناسه کالا و شرکت اخذ این شناسه توضیح دهیم.
شناسه کالا چیست؟
شناسه کالا یا کد کالا که به آن بارکد نیز می گویند به نوعی شناسنامه کالا محسوب می شود و کالای قاچاق را از غیر قاچاق متمایز می کند و برای ترخیص کالای وارداتی بسیار حائز اهمیت است. دریافت این شناسه برای تمامی بازرگانان اجباری است.
بازرگانان باید برای دریافت این شناسه به سامانه جامع تجارت ایران مراجعه کنند و با ورود به قسمت شناسه کالا با پر کردن اطلاعات خواسته شده کد مربوطه را دریافت کنند. به عبارت دیگر شناسنامه کالا مجموعه ای از عناصر توصیفی است که هویت کالا را مشخص می کند. لیست شناسه کالا عبارت است از: نوع، جنس، رنگ کالا، IVC، IRC.
انواع شناسه کالا
- شناسه اصالت کالا
این شناسه که اصالت کالا را نشان می دهد توسط شرکت صاحب پروانه صادر میشود و بر روی کالا درج می گردد. با استعلام شناسه کالا اطلاعاتی مبنی بر اصالت آن کالا بر روی صفحه ظاهر می شود.
- شناسه ivc
این شناسه توسط سامانه سازمان دامپزشکی کشور برای کالاهایی که مصارف حیوانی و گیاهی دارند صادر می شود و بر روی کالا درج می گردد.
- شناسه gtin
این شناسه، یک شناسه بین المللی است که توسط سازمان جهانی GS1 ارائه می شود. بازرگانان برای دریافت این شناسه در ایران باید به مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات مراجعه کنند.
- شناسهIMEL
شناسه Imel مخصوص محصولات و کالاهایی است که سیم کارت دارند یا با استفاده از شبکه ارتباطات سیار خدمات ارائه می دهند. این شناسه توسط تولید کننده بر روی تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری درج می گردد.
- شناسه IRC
این شناسه مخصوص دارو ها و محصولاتی است که به حوزه سلامت و پزشکی تعلق دارند. هر کدام از فراورده های پزشکی که این شناسه را داشته باشند به معنای این است که از طرف وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تائیدیه دریافت کرده اند. سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی شناسه Irc را صادر می کنند.
همانطور که گفته شد از آن جایی که دولت کد شناسه کالا را برای تمامی بازرگانان الزامی کرده است بنابراین تمام افرادی که قصد فعالیت تجاری دارند باید نسبت به دریافت این خود اقدام کنند برای دریافت کد کالا سامانه مخصوصی وجود دارد که در ادامه قصد داریم با معرفی سامانه شناسی کالا و نحوه دریافت این شناسه بپردازیم.
معرفی سامانه شناسه کالا
در قسمت قبل در مورد اینکه شناسه کالا چیست مطالبی بیان کردیم و توضیح دادیم که جهت جلوگیری از قاچاق کالا و ارز دریافت شناسه کالا برای تمامی کالاهای تجاری اجباری شده است. به همین دلیل، دولت برای آسانتر کردن کار دریافت شناسه کالا سامانه ntsw.ir را راهاندازی کرده است. در این قسمت می خواهیم به معرفی این سامانه بپردازیم.
سامانه شناسه کالا همان سامانه جامع تجارت ایران است که با هدف ارائه خدمات الکترونیکی به تمام افرادی که قصد تجارت بین المللی دارند راهاندازی شده است. این سامانه خدمات مربوط به دریافت شناسه کالا و پیگیری این شناسه را به بازرگانان ارائه می دهند تا به راحتی بتوانند به ترخیص کالا از بندرعباس و دیگر گمرکات بپردازند.
نحوه دریافت شناسه کالای وارداتی
در این قسمت می خواهیم نحوه اخذ شناسه کالای وارداتی را توضیح دهیم. برای دریافت شناسه کالا باید مراحل زیر را اجرا کنید:
- آدرس ir را سرچ کنید.
- از قسمت سمت چپ صفحه با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور وارد سامانه شوید.
- اگر قبلا ثبت نام نکرده باشید ابتدا باید نسبت به ثبت نام خود اقدام نمایید.
- پس از ورود به سامانه اولین کار تعیین کردن نقش خود در ارتباط با ثبت کالا است. اگر دارای شناسه صنفی هستید، گزینه شناسه صنفی را انتخاب کنید. اما در حالی که با کارت بازرگانی در زمینه کالا تجارت می کنید، گزینه کارت بازرگانی را انتخاب کرده و به مرحله بعد بروید.
- در این مرحله در قسمت سمت راست، روی گزینه فهرست کالاهای وارداتی کلیک کنید و گزینه ثبت کالای جدید را انتخاب کنید.
- اکنون باید شناسه بین المللی کالا را وارد کنید. برای دریافت این شناسه قبلاً باید به مرکز ملی شماره گذاری کالا و خدمات مراجعه کنید.
- در این مرحله باید فیلد های توصیفی اجباری مربوط به کالا را وارد کنید و به مرحله بعد بروید.
بعد از اینکه اطلاعات اجباری را وارد کردید با بارگذاری مستندات کالا باید اطلاعات نمایش داده شده را تایید کنید و گزینه ثبت را انتخاب کنید تا شناسه کالا برای شما نمایش داده شود. شناسه کالا بعد از ایجاد و ثبت در قسمت فهرست کالاهای وارداتی قرار می گیرد. برای مشاهده و دریافت کد شناسه کالا از گزینه کاتالوگ سایت استفاده کنید. از مطالب موجود در این مقاله می توانید به عنوان راهنمای اخذ شناسه کالا استفاده کنید.
سخن پایانی
بازرگانی صباغی زاده یک شرکت ترخیص کالا از گمرک که با سابقه ای درخشان است اگر درخصوص شناسایی کالا سوالی داشتید می توانید با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید. مشاوران ما با ارائه توضیحاتی در خصوص نمونه شناسه کالا سعی می کنند شما را با این شناسه و نحوه دریافت آن بیشتر آشنا کنند.
سوالات متداول در رابطه با خدمات گرفتن شناسه کالا
شناسه کالا مجموعه ای از عناصر توصیفی است که هویت کالا را مشخص می کند.
مراحل مربوط به نحوه اخذ شناسه کالا به طور کامل در مقاله آمده است.
سامانه ntsw.ir شناسه کالا چیست؟
نحوه اخذ شناسه کالا ؟
برای اخذ شناسه کالا باید به کدام سامانه مراجعه کنیم؟