انتخاب روش حمل و نقل کالا با در نظر گرفتن فاکتورهای گوناگونی از جمله نوع کالا و شرایط کشورهای مبدأ و مقصد صورت می گیرد. هدف آن است که کالاها با کمترین هزینه و بدون متحمل شدن خسارت به مقصد برسند؛ اما هیچ روشی به طور کامل ایمن نیست؛ به عنوان مثال احتمال سقوط هواپیمای حمل بار یا غرق شدن کشتی وجود دارد. اینجاست که پای بیمه حمل و نقل بین المللی به میان می آید. در این مقاله از بازرگانی صباغی زاده به معرفی انواع بیمه نامه های حمل و نقل بین المللی می پردازیم و اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار می دهیم .
انواع بیمه حمل و نقل بین المللی
حمل و نقل بین المللی، انواع بیمه نامه ها را شامل می شود. مزیت اصلی این بیمه، یکسان بودن قوانین آن در نقاط مختلف دنیاست که باعث می شود، در صورت بروز خسارت، بدون هیچ اختلافی بتوان پیگیریهای لازم را انجام داد.
از هر روشی که برای حمل کالا استفاده شود، انواع بیمه نامه حمل و نقل بین المللی را می توان در یکی از دسته های زیر قرار داد:
1. بیمه نامه وارداتی
رایج ترین و پرکاربردترین نوع بیمه نامه حمل بین المللی است. پوشش های مختلفی برای این بیمه در نظر گرفته می شود که هدف آنها محافظت از کالاهای وارداتی می باشد.
لازم به توضیح است، هر کالای وارداتی، در پروسه بارگیری، حمل، وارد شدن به گمرک، ترخیص و تخلیه در محل نهایی، با خطرات احتمالی رو به روست؛ اما با خرید بیمه نامه وارداتی، خیال تاجران از این بابت راحت خواهد بود.
2. بیمه نامه صادراتی
به منظور رونق بخشیدن به تجارت بین المللی، به خصوص صادرات غیرنفتی، امکان خرید بیمه نامه صادراتی فراهم شده است. این بیمه در نقطه مقابل بیمه وارداتی قرار دارد؛ کالاهای صادر شده از داخل کشورا را محافظت نموده، جبران خسارت احتمالی وارد شده به صادرکنندگان را تضمین می کند.
3. بیمه نامه ترانزیت
مواقعی پیش می آید که در پروسه جا به جایی کالا بین دو کشور، وسایل نقلیه مجبور به عبور از کشورهای دیگر هستند؛ در واقع محموله یک سری تشریفات گمرکی را در گمرک کشورهای بین راه بگذراند. در این حالت گفته می شود که کالا ترانزیت شده است. یعنی بین دو گمرک از دو کشور حمل می شود؛ البته ترانزیت داخلی نیز داریم که شامل جا به جایی کالا بین دو گمرک در یک کشور است.
در ترانزیت کالا، محموله از یک طرف وارد گمرک یک کشور شده و از سوی دیگر از گمرک همان کشور خارج می شود. بیمه نامه ترانزیت تا حد زیادی مشابه بیمه نامه وارداتی و صادراتی است؛ از کالا در برابر حوادث احتمالی مسیر رفت و برگشت محافظت می کند.
انواع بیمه نامه بر اساس روش های حمل و نقل بین المللی
مطابق قوانین بین المللی، برای هر روش حمل و نقل، بیمه نامه متفاوتی در نظر گرفته شده است که در ادامه آنها را معرفی می کنیم.
بیمه حمل و نقل دریایی
با توجه به خطراتی که حمل کالا از راه آبی را تهدید (طوفان، غرق شدن کشتی، دزدان دریایی و …) می کند، انواع بیمه حمل و نقل دریایی عبارتند از:
- بیمه از دست رفتن تمام و کمال کالاها
- بیمه خسارت عام یا همگانی (به این معنا که در صورت بروز حادثه، بخشی از بار را باید فدا کرد)
- خسارت مستقیم
بیمه حمل و نقل هوایی
بیمه حمل و نقل هوایی، بیمه جامع و کاملی است که بیمه بار حمل شده توسط هواپیما، بیمه مسافران، بیمه بدنه و بیمه مسئولیت شخص ثالث را شامل می شود.
بیمه حمل و نقل زمینی
حمل جادهای یکی از قدیمی ترین و رایج ترین روش های حمل و نقل بین المللی است. با توجه به احتمال بروز حوادث رانندگی در جاده ها، بیمه حمل و نقل زمینی، خسارات احتمالی را پوشش می دهد.
انواع بیمه حمل و نقل بین المللی بر حسب پوشش
همانند هر بیمه دیگری، انواع بیمه نامه حمل و نقل بین المللی نیز پوشش های مختلفی را شامل می شوند. این پوششها را می توان مبنای دسته بندی قرار داد.
بیمه Total Loss
نوعی بیمه نامه تشریفاتی یا گمرکی است. با داشتن این بیمه، در صورتی که همه کالاها در حمل و نقل آبی نابود شوند، شرکت بیمه گر کل خسارت را پرداخت می کند. بدیهی است که در هنگام خرید بیمه Total Loss کل حجم بار باید تحت پوشش بیمه قرار گیرد.
بیمه با شرایط A
کامل ترین پوشش بیمه ای و بیشترین میزان حق بیمه را در حمل و نقل بین المللی دارد. خسارات تحت پوشش بیمه با شرایط A عبارتند از:
- خسارات عمدی
- خسارات ناشی از فرسودگی کالا
- خسارات ناشی از بسته بندی نامناسب
- انفجار هسته ای
- خسارات حاصل از تأخیر در حمل و نقل یا ترخیص کالا
- خساراتی که از ایرادات کالاهای ثبت شده از بیمه نامه ناشی می شوند.
- ورشکستگی مالک یا اجاره کننده کشتی
بیمه با شرایط B
در این بیمه آسیب های زیر تحت پوشش قرار می گیرند:
- همه خسارات تحت پوشش بیمه با شرایط C (در قسمت بعد ذکر شدهاند)
- حوادثی مانند زلزله، آتشفشان و صاعقه زدگی
- ورود آب به انبار یا کشتی
- آب دیدگی
- قلاب زدگی
- روغن زدگی
- دزدی
- ریزش یا شکست کالا
- خسارات ناشی از کالاهای دیگر
- به آب افتادن کالا از روی عرشه
- از بین رفتن همه بستهها در کشتی
بیمه با شرایط C
ارزانترین بیمه حمل و نقل بین المللی با کمترین میزان پوشش است. خسارات تحت پوشش این بیمه عبارتند از:
- انفجار یا آتشسوزی
- خروج وسیله نقلیه از ریل یا واژگونی آن
- تخلیه اضطراری محموله در بندری دیگر
- خسارت همگانی
- غرق شدن کشتی، برخورد با کف دریا، واژگون یا زمین گیر شدن و به گل نشستن کشتی
- برخورد کشتی با هر چیزی غیر از آب
- مسئولیت مشترک در تصادف
- به آب انداختن کالاها در شرایط بحرانی به منظور سبک کردن بار کشتی
شرایط دریافت بیمه حمل و نقل بین المللی
بیمههای بین المللی حمل و نقل کالا شرایط مشخصی دارند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
شرایط خسارات جزئی
در این قبیل بیمه نامهها، کالاهایی که به طور کامل آسیب دیدهاند، مشمول پرداخت خسارت می گردند؛ یعنی اگر بخشی از کالا بر اثر حادثهای آسیب ببیند، شرکت بیمه گر مسئول نخواهد بود.
شرایط خسارات خاص
با وجود شرایط خاص، فقط در حالتی می توان خسارت وارد شده به کالا را از شرکت بیمه مطالبه کرد که درصد آن در بیمه نامه درج شده باشد. این درصد بر حسب نوع بیمه و نوع کالا متفاوت خواهد بود؛ مثلاً برای کالاهای معمولی 3 درصد ارزش کالا.
شرایط تمام خطر
تحت این شرایط، اگر به کالا آسیبی وارد شود، شرکت بیمه گر بدون توجه به درصد خسارت وارد شده و فرانشیز کالا، در برابر پرداخت خسارت، مسئول است؛ البته خسارات ناشی از جنگ، شورش و مواردی از این قبیل را شامل نمی شود.
برای مشاوره در رابطه با ترخیص کالا از گمرک تهران می توانید با شماره تماس درج شده در زیر تماس بگیرید.
مدارک لازم برای دریافت بیمه حمل و نقل بین المللی
- بارنامه
- فاکتور کالاها
- کپی پروانه سبز گمرکی
- آگهی فروش ارز
- گواهی کسر تخلیه از باربری
- صورت بسته بندی کالاها
- صورت مجلس سازمان کشتیرانی
- گواهی کاپیتان در خصوص آب افتادگی کالاها (در صورت نیاز)
- صورت جلسه کارشناسی شرکت بیمه گر
هزینه بیمه حمل و نقل بین المللی
هزینه خرید بیمه نامه بر حسب عواملی مانند، نوع حمل و نقل، شرایط اقلیمی، مسیرهای حمل و نقل، ماهیت کالا و وضعیت بسته بندی آن متفاوت است. این مسئله در مورد همه انواع بیمه های حمل و نقل بین المللی صدق می کند و به عنوان مثال نمی توان مبلغ خاصی را به عنوان حق بیمه واردات کالا مشخص کرد.
تعریف موضوعات مندرج در بیمه نامه
1. مشخصات بیمه گذار
بیمه گذار، شخصی حقیقی یا حقوقی است که حق بیمه را پرداخت می کند. نام، نام خانوادگی و سایر مشخصات وی باید به صورت دقیق در بیمه نامه ذکر شود.
لازم به توضیح است، بیمه نامه حمل و نقل، نوعی سند تجاری به شمار می رود؛ بنابراین قابلیت انتقال دارد؛ بدون در نظر گرفتن شخص پرداخت کننده حق بیمه، خسارت وارد شده به صاحب کالا پرداخت می گردد.
2. ذینفع بیمه
ذینفع بیمه، شخص صاحب کالاست؛ یعنی در صورتی می توان خسارت وارده را از شرکت بیمه مطالبه کرد که اسناد بیمه و حمل، انتقال مالکیت کالا به ذینفع را نشان دهند.
3. کالای موضوع بیمه
مشخصات کالا یا کالاهای موضوع بیمه، همچنین حجم و تعداد باید به صورت دقیق و کامل درج شوند؛ بدین ترتیب بیمه گر، حق بیمه کالا تعیین می کند.
4. مبلغ بیمه
عموماً این مبلغ، نرخ کالا به علاوه هزینه حمل و نقل و مابقی هزینه های جانبی است.
5. حق بیمه
حق بیمه بر حسب نوع پوشش به درصد یا در هزار ارزش تعیین می شود.
6. وسیله حمل و نقل
در هنگام عقد قرارداد، شرکت بیمه باید نوع وسیله حمل و نقل را مشخص کند. ممکن است، حمل کالا به روش مرکب (استفاده از چند روش حمل و نقل) صورت گیرد. این مسئله نیز حتماً باید در بیمه نامه قید گردد.
شایان ذکر است که وسیله نقلیه، نقش مهمی در سالم رساندن کالا به مقصد ایفا می کند. خوشبختانه در حال حاضر با وجود کشتی های اقیانوس پیما، ریسک حمل کالا از طریق دریا کاهش یافته است. با این حال برای افزایش جوانب احتیاط، بیمه گر بیشتر به کشتی های طبقهبندی شده که قابلیت دریانوردی آنها توسط مقامات ذی صلاح تایید شده، تمایل دارد.
7. بسته بندی
یکی از عوامل مؤثر بر سلامت کالا تا رسیدن به مقصد، نحوه بسته بندی آن است. به همین علت، موضوع خارج شدن کالا از پوشش بیمه ای در صورت نداشتن بسته بندی مناسب در بیمه نامه چاپ می شود.
معرفی بهترین بیمه حمل و نقل بین المللی با صباغی زاده
به طور قطع و یقین نمی توان گفت که از میان بیمه نامه های حمل و نقل بین المللی، کدام یک بهترین است. در واقع هر کس باید با توجه به شرایط تجارت خود، روش مناسب را انتخاب کند. بدیهی است که واردکننده کالا باید به سراغ بیمه حمل و نقل واردات برود؛ همچنین بسته به شیوه حمل و نقل و نوع وسیله نقلیه باید بیمه دریایی، هوایی یا زمینی را انتخاب کرد.
در مورد موارد تحت پوشش و شرایط بیمه های حمل و نقل بین المللی باید گفت که بیمه با شرایط A و برخوردار بودن بیمه نامه از شرایط تمام خطر، جامع ترین پوشش بیمه ای را برای کالاها ایجاد می کند. اما این نکته را نیز باید خاطرنشان کرد که حق بیمه این قبیل بیمهها نیز گرانتر است.
بهترین راه برای خرید بیمه نامه حمل و نقل مناسب، کمک گرفتن از شرکت ترخیص کالا صباغی زاده است؛ زیرا کارشناسان این مجموعه علاوه بر تخصص کافی در زمینه امور صادرات، واردات و حمل و نقل بین المللی از تجربه بالایی نیز برخوردار هستند.