هر نوع کالایی که وارد کشور می شود، تحت نظارت اداره گمرک در می آید. اداره گمرک بر اساس برخی از شرایط و ضوابط به تجار اجازه ترخیص کالا را صادر می کند. البته ترخیص کالا پروسه مهمی است که بخش اصلی آن صدور پروانه های ترخیص کالا است. در این مقاله قصد داریم به آشنایی با انواع پروانه های ترخیص کالا و نحوه صدور آن و تعاریف مرتبط با پروانه ترخیص کالا بپردازیم.
چند نوع پروانه ترخیص کالا داریم
پروانه ترخیص کالا به سند یا مجوزی که برای خارج ساختن کالاهای ورودی و کالای خروجی از گمرک اطلاق می شود. در واقع، پروانه ترخیص کالا سند یا ویزای عبور برای کلیه واردات مانند هدایای پستی و مسافرتی، واردات موقت، کالاهای نمایشگاهی، ورود وسایل نقلیه می باشد. قبل از اینکه به آشنایی با انواع پروانه های ترخیص کالا از گمرک بپردازیم، برای درک بهتر چند عبارت در خصوص ترخیص کالا را تعریف می کنیم.
اسناد گمرکی چیست؟
اسناد گمرگی به اسنادی گفته می شود که به عنوان یک سند تضمینی برای ترانزیت کالا از مبدا گمرگ در یک کشور به مقصد گمرک در کشور ثالث صادر می شود.
تشریفات گمرکی چیست؟
هر تاجری برای ترخیص کالای خود باید یک سری مراحل را طی کند که شامل ارائه اظهارنامه مختلف، پرداخت هزینه های مالیاتی و عوارض، ارزیابی کیفی و ارزشی کالا و دریافت پروانه های ترخیص کالا در گمرک می شود.
سند ترخیص چیست؟
همانطور که گفته شد پروانه ترخیص کالا سندی به عنوان اجازه خروج کالا و نقل و انتقالات آن را از گمرک می باشد. سند ترخیص کالا از گمرک پروانه ترخیص کالا می گویند که دو نوع دارد: پته گمرکی و پروانه سبز گمرکی
پته گمرکی چیست؟
پته به عنوان پروانه ترخیص کالا در گمرک برای کالاهای غیر تجاری صادر می شود. کالاهای کم ارزش یا سوغاتی ها یا هدایای مسافرتی که به کارت بازرگانی و اظهار نامه نیازی ندارد. تنها شرایط لازم برای پته گمرکی این است که ارزش کالا کمتر از حد معینی باشد. این کالاها توسط پست صادر می شوند.
پروانه سبز گمرکی چیست؟
پروانه سبز گمرکی یکی دیگر از انواع پروانه های ترخیص کالا از گمرک است. هر بازرگانی برای ترخیص کالای خود از گمرک باید یک سری اسناد و مدارک را به اداره گمرک تحویل بدهد. اداره گمرک بعد از ارزیابی این مدارک یک سند صادر می کند که به آن پروانه سبز گمرکی می گویند. در واقع این سند یا پروانه ترخیص کالا به عنوان ویزای عبور برای واردات موقت کالاهای نمایشگاهی، ورود موقت وسایل نقلیه شخصی نمونه های بازرگانی ATA محسوب می شود.
اطلاعات روی برگه سبز گمرکی شامل چه چیزهایی می شوند؟
این برگه بعد از بررسی های لازم توسط کارشناسان و و پرداخت هزینه های گمرکی توسط وارد کنندگان کالا امضا می شود. روی این برگ سبز گمرکی کلیه اطلاعات لازم ثبت می شود که عبارتند از :
- شماره ثبت
- نام کالا
- شرکت وارد کننده،
- تعداد و نوع
- وزن خالص یا ناخالص کالا
- شماره انبار
- شماره پیچک
- لیست هزینه های مربوط به کالا
- تاریخ ورود و خروج به انبار
مدارک لازم جهت اخذ برگ سبز گمرکی
برای دریافت پروانه ترخیص کالا یا برگ سبز گمرکی باید یک سری مدارک و اسناد را به اداره گمرک تحویل دهید که این مدارک شامل موارد زیر می شود:
- فاکتور خرید کالا
- گواهی کشور صادرکننده یا مبدأ
- کارت بازرگانی و کد اقتصادی شرکت صادر کننده
- بارنامه کالا
- بیمه نامه
- مجوزهای لازم مانند مجوز بهداشت و مجوز استاندارد
- لیست عدل بندی کالا
- قبض انبار
- گواهی بازرسی
شرکت وارد کننده با ارائه مدارک بالا می تواند اقدام به تشکیل پرونده برای کالای خود می کند. پس از آن برگ سبز گمرکی خود را دریافت کند. بازرگانی صباغی زاده بهترین شرکت ثبت سفارش واردات محسوب می شود. این بازرگانی معتبر و حرفه ای ترخیص کالا از گمرک فرودگاه امام خمینی ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی بندرعباس ترخیص کالا از گمرک خرمشهر ترخیص کالا از گمرک دبی را در رزومه کاری خود دارد.
بیجک انبار چیست؟
سندی برای این است که ثابت کند کالای داخل انبار برای کسی است که قرار آن را از انبار گمرک تحویل بگیرید. بعد از پرداخت هزینه های گمرکی پروانه سبز گمرکی توسط کارشناسان امضا می شود و بعد وارد کننده با دریافت این بیجک می تواند کالای خود را از از انبار گمرک خارج کند.
مانیفست چیست؟
مانیفست یعنی اینکه کالا از مبدا تا مقصد کم یا زیاد نشده باشد. در برخی از کشورها به جای اظهارنامه گمرکی ارائه می شود. در واقع مانیفست لیست کاملی که به وسیله یک وسیله نقلیه جا به جا می شود. این لیست شامل اطلاعات زیر می شود:
- مشخصات فرستده و گیرنده
- شماره سند حمل
- هزینه های مربوط به ترخیص کالا
- هزینه ها دو نوع است که شامل هزینه های مالیات علی الحساب 4 درصد، مالیات بر ارزش افزوده و سود بازرگانی عوارض می شود
هزینه های دیگر
به جز مالیات و سود بازرگانی یک سری خدمات دیگر مانند انبارداری، سازمان بنادر، شرکت های حمل و نقل و غیره می شوند که باید در قبال خدمات چنین سازمان ها یا شرکت ها هزینه پرداخت کنید. البته، نوع و تعداد کالا و خدمات وارداتی آن روی این هزینه ها تاثیر می گذارد. مهم ترین هزینه های خدماتی روی برگ سبز گمرکی نوشته می شود.
نحوه صدور انواع پروانه های ترخیص کالا چگونه است؟
برای صدور انواع پروانه های ترخیص کالا که مهم ترین بخش تشریفات یا عملیات گمرکی است، استعلام الکترونیکی از طریق سامانه تجارت فرامرزی epl انجام می شود. صاحب کالا بعد از انجام پروسه یا تشریفات گمرکی می تواند رسید کالا را صادر کند.
استعلام انواع پروانه های ترخیص کالا از گمرگ چگونه است
برای استعلام انواع پروانه ترخیص کالا باید نماینده یا صاحب کالا به کارتابل خود در سمامه مراجعه کند و سند مربوط به پروانه سبز گمرکی را باز کند. برای صدور مجوز بارگیری الکترونیکی به رمز نیاز است برای همین برای استعلام پروانه گمرکی می توان از وضعیت پروانه گمرکی و مراحل مربوط به آن اطلاع پیدا کرد.
استعلام پته گمرکی
پته آن دسته از کالاهایی است که سقفی که گمرک تایین کرده بارنامه می شود. به سایت تجاری فرامرزی مراجعه و بعد شماره پته گمرکی خود را دریافت کنید. بعد از اینکه رمز پته گمرکی خود را دریافت کردید می توانید کالایی که به عنوان پته قصد ترخیص آن را از گمرک دارید، پیگری نمایید.
سخن آخر
در این مقاله به بررسی انواع پروانه های ترخیص کالا از گمرک و هم چنین روش صدور پروانه و ترخیص کالا پرداخته شد. بازرگانی صباغی زاده یکی از شناخته ترین شرکت ترخیص کالا از گمرک با سال ها سابقه در ارائه خدمات ترخیص کالا با بهره گیری از ترخیص کاران مجرب کلیه امور حمل و نقل و ترخیص کالا از گمرک را در سریع ترین زمان ممکن انجام می دهد. شما تجار محترم می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر با کارشناسان این بازرگانی تماس حاصل فرمایید.