واردات و ترخیص پارچه یکی از نیازهای اساسی کشور است چرا که تولید داخلی جوابگوی تقاضای جامعه و کیفیت لازم نیست. پارچه یکی از کالاهای پرمصرف در کشور می باشد و به دلیل جمعیت و مصرف داخلی، واردات انواع مختلف همواره مورد توجه تجار بوده است. بیش از 50 درصد پارچه های مصرفی کشور اعم از ترخیص پارچه مبلی و پارچه از طریق واردات تامین می شود و 95 مورد از مواد اولیه پوشاک پارچه است.
ایران در فهرست کشورهایی قرار دارد که مصرف پارچه به خصوص پارچه مشکی بسیار بالاست. به طوری که تولید داخلی معمولا کفایت نمی کند. روند واردات پارچه به کشور و همچنین ترخیص کالا از گمرک دبی به دلیل مرز تجاری بسیار بیشتر از قبل شده است. ماشین آلات نساجی داخلی فرسوده شده و این امر باعث ایجاد مشکلاتی در تولید پارچه در کشور شده است.
تجار در این زمینه مدل های مختلفی از پارچه را وارد کرده اند. بیشترین واردات پارچه به ایران از کشورهای چین، ترکیه، پاکستان، امارات و ایتالیا است. با کیفیت ترین پارچه ها از ترکیه و بیشتر پارچه ها از چین وارد می شود. بیشتر واردات پارچه از طریق مرزهای دریایی انجام می شود.
واردات و ترخیص انواع پارچه از گمرک
پارچه ها به طور کلی از نظر مواد اولیه به سه نوع طبیعی، مصنوعی و مصنوعی طبقه بندی می شوند:
- پارچه های طبیعی:
معمولا نرم و بادوام هستند. همانطور که از نام آن پیداست با مواد خام موجود در طبیعت و حیوانات تولید می شوند. این ها عبارتند از پارچه های پنبه ای (الیاف پنبه)، کتان (ساقه های کتان)، ابریشم (پیله کرم ابریشم)، پشم (پشم حیوانات)، چرم (پوست حیوانات)، جیر (پوست حیوانات) و خز (مو و خز). حیوانات) برشمرده شده است.
- پارچه های مصنوعی:
با استفاده از مواد معدنی یا ترکیبی از مواد معدنی و شیمیایی ساخته می شوند. پارچه های مصنوعی در انواع مختلفی یافت می شوند که هر کدام خواص و کاربردهای خاص خود را دارند. این پارچه ها معمولا دوام بیشتری دارند و البته ارزان تر از پارچه های طبیعی هستند. از انواع الیاف و پارچه های مصنوعی می توان به داکرون، نایلون، پلی استر، ساتن، استات، آزبست، چرم مصنوعی و خز و … اشاره کرد.
در ساخت پارچه های کامپوزیتی از مواد طبیعی و مصنوعی با در صدهای مختلف استفاده می شود. برخی از انواع مخمل، ویسکوز پلی استر، تری پشمی، تری پنبه ای از محبوب ترین ها در این دسته هستند.
پارچه ها بر اساس نوع بافت و حتی کاربرد دسته بندی می شوند. با توجه به این تنوع بالا، نمونه پارچه مورد نظر باید قبل از خرید به آزمایشگاه گمرک تحویل داده شود. پس از انجام آزمایشات دقیق و رعایت استانداردها، مجوز و حقوق واردات پارچه اعلام خواهد شد.
ضرورت و اهمیت واردات و ترخیص کار انواع پارچه
همانطور که گفته شد تولید داخل پارچه کفاف جوابگوی نیاز کشور نیست. در شرایط تحریم اقتصادی کشور عزیزمان، امکان ورود ماشین آلات و تکنولوژی مدرن نساجی به کشور وجود ندارد.
ز آن جا که ماشین آلات کارخانجات نساجی فرسوده و قدیمی شده اند، موجب پایین آمدن تیراژ تولید شده و به همین دلیل تولید پارچه در ایران هزینه ی بالایی به همراه دارد. همچنین امکان تولید انواع پارچه در داخل کشور وجود ندارد.
همه این عوامل در کنار تقاضای زیاد جامعه به ویژه پارچه مشکی، بسیاری از واردکنندگان و تجار را به واردات پارچه ترغیب می کند. نا گفته نماند که واردات و ترخیص پارچه قوانین خاص خود را دارد که می توان گفت کمی سخت و دشوار هستند.
شرایط ترخیصکار پارچه
فرآیند پیچیده واردات و ترخیص پارچه در گمرک یک کار تخصصی است و نیاز به مهارت و دقت بالایی دارد. عدم مهارت در این فرآیند می تواند منجر به ضرر و زیان و حتی جریمه برای تجار و واردکنندگان شود. در اینجا با شرایط و ضوابط اصلی واردات پارچه آشنا می شویم.
- تابعیت جمهوری اسلامی ایران
- داشتن کارت بازرگانی
- ارسال نمونه پارچه مورد نظر به آزمایشگاه گمرک جهت شناسایی نوع و ارزش پارچه و تعیین کد تعرفه واردات مربوطه
- اخذ مجوز واردات
- ثبت سفارش کالا
- گمرک تخصصی را برای واردات پارچه مورد نظر انتخاب کنید
- ثبت اظهار نامه واردکننده در سامانه گمرک اینترنتی. ارزیابی و تایید اظهار نامه توسط اداره فنی گمرک.
- تکمیل فرم اظهار نامه واردات پارچه
- پرداخت حقوق گمرکی و هزینه ترخیص از گمرک
- پرداخت مالیات بر ارزش افزوده
ترخیص پارچه از گمرک اختصاصی
واردات و ترخیص پارچه تشریفات گمرکی خاص و دقیقی دارد که شامل سختگیری ها و فیلترهای مختلفی می باشد. اولویت گمرک واردات پارچه است و باید از مبادی مشخص گمرکی انجام شود. بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران در10 آبان 1400، گزارش کرده است که ترخیص کالا از گمرک شهید رجایی بندرعباس ، آبادان، بوشهر، ، خوی، جلفا، چابهار، زاهدان، کیش، تهران و غرب تهران مجاز به ترخیص پارچه در گمرک هستند.
لازم به ذکر است که تاکید می شود در صورت ورود پارچه به گمرکات دیگر، محموله به نزدیکترین گمرک تخصصی منتقل و از آنجا ترخیص شود. اما واردکنندگان معتبر باید به طور مرتب از بخشنامه ها و مقررات جدید گمرک مطلع شوند. زیرا این لیست بسته به شرایط و بر اساس بخشنامه های جدید تغییر می کند. توجه داشته باشید که قیمت ترخیص انواع پارچه از کارگران به جنس و کارایی پارچه بستگی دارد.
اظهار نامه واردات پارچه چیست؟
تکمیل اظهار نامه واردات پارچه را می توان مهمترین مرحله در فرآیند واردات و ترخیص پارچه دانست. بعد از وارد شدن محموله پارچه وارداتی به گمرک، در کنار مدارک معمول برای ترخیص کالا، نیاز به اظهار نامه است.
واردکنندگان و تجار باید این فرم ها را با دقت و صادقانه پر کنند. مشاهده هرگونه مغایرت در اطلاعات مندرج با مرسوله و نمونه آزمایش شده تخلف محسوب می شود. این تخلف بعضاً مشمول جریمه های سنگینی می شود که به ضرر واردکننده است. جریمه این تخلف می تواند بین 10 تا 100 درصد ارزش کالا باشد. اظهار نامه واردات پارچه شامل دو شکل است:
- فرم یک؛ معروف به فرم 111. این فرم حاوی سوالاتی در مورد وارد کننده و پارچه خریداری شده است.
- فرم دو؛ معروف به فرم 121 در این فرم سوالاتی در مورد انواع پارچه های خریداری شده وجود دارد.
کد تعرفه و حقوق واردات پارچه
تعرفه واردات پارچه بر اساس نوع، جنس، کیفیت و کاربری آن و پس از بررسی نمونه پارچه ارسالی به آزمایشگاه گمرک تعیین می شود. طبقه بندی کلی پارچه ها که هر کدام دارای زیرمجموعه هایی با نام های تجاری خاص می باشند شامل موارد زیر می باشد:
- پارچه های تاروپود بافت
- پارچه های تاروپود سفید شده
- پارچه های تاروپود رنگ شده
- پارچه های تاروپود رنگارنگ
- پارچه های ساده بافت
- پارچه های کتان خام و خیس شده
- پارچه های جین
- پاکسازی پارچه پرده
- ترخیص پارچه پارچه ای
- فاصله پارچه پیراهن
- پاکسازی پارچه ویسکوز
- ترخیص پارچه پلی استر – ویسکوز
- ترخیص پارچه کتانی
- پاکسازی پارچه نخی
- پاکسازی پارچه های تار و پود از پنبه
- واردات پارچه های سفید شده
- ترخیص پارچه سفید نشده
- واردات پارچه لباس زنانه
- واردات پارچه پوشاک مردانه
- ترخیص پارچه لباس پیراهن زنانه
- ترخیص پارچه لباس مردانه
- پاکسازی پارچه رومبلی
- پاکسازی پارچه رومبل پلی استر
- واردات ملحفه
- پاکسازی پارچه پشمی
- پاکسازی پارچه پرده توری
- پاکسازی پارچه ساتن
- واردات پارچه پی وی سی
- ترخیص پارچه کشباف
- واردات پارچه لی
- ترخیص لباس جین
- ترخیص پارچه پلی استر
- پاکسازی پارچه ساده بافت
- ترخیص پارچه رنگ شده
- ترخیص پارچه ای به نام جین
- پاکسازی پارچه از الیاف پلی استر غیر جامد
- پاکسازی پارچه با الیاف ریون غیر یکنواخت
- پاکسازی پارچه های الیاف مصنوعی یا مصنوعی
- خلاصی احساس شده
- واردات پارچه مخمل
- واردات پارچه شنل
- پاکسازی پارچه های حوله اسفنجی
- واردات پارچه منگوله ای، ترخیص پارچه های توری بافته شده
کد تعرفه واردات پارچه بین 5208 تا 6006900 می باشد که بر اساس نوع، جنس، کیفیت و کاربرد توسط آزمایشگاه گمرک برای نمونه ارسالی اعلام می شود. هر چه کیفیت و قیمت پارچه بالاتر باشد قطعا تعرفه آن بالاتر خواهد بود.
عوارض گمرکی واردات پارچه بسته به نوع پارچه 32 یا 40 درصد می باشد. حقوق واردات برخی از پارچه ها و فیلترهای ضخیم که مصارف فنی و صنعتی دارند 5 درصد است. برخی از پارچه های قلاب بافی و بافتنی، اگر از پاکستان یا تونس وارد شوند، مشمول کد تعرفه گمرکی ترجیحی می شوند که حقوق ورودی کمتری دارد.
نکته بسیار مهمی که واردکنندگان پارچه باید به آن توجه کنند این است که تعرفه واردات پارچه هر سال تغییر می کند. مطالعه آخرین قوانین و مقررات مربوطه قبل از خرید کالا ضروری است.
گروه بازرگانی صباعی زاده آماده ارائه هرگونه مشاوره ترخیص انواع پارچه از گمرک کشور می باشد. واردکنندگان و بازرگانان محترم با داشتن کارت بازرگانی معتبر ی توانند این فرآیند را به کارمندان مجرب و دقیق ما بسپارند تا در اسرع وقت ترخیص محموله های خود را انجام دهند.
روش ترخیص انواع پارچه از گمرک ( مرحله نهایی )
پس از تنظیم اظهار نامه باید در سامانه اینترنتی ثبت شود. پس از ثبت اظهار نامه، پرونده شما باید به عنوان متقاضی ترخیص به واحد فنی گمرک ارجاع شود. نوبت به دایره فنی می رسد که ابتدا اسناد خرید را بررسی می کند. بررسی ها در مورد تایید یا رد شدن شخص واردکننده انجام می شود. در صورتی که تجارت منع قانونی نداشته باشد و بدهی به گمرک وجود نداشته باشد و همچنان تداخلی در اموال وجود نداشته باشد، صلاحیت شما به عنوان واردکننده تایید می شود.
مرحله بعدی مربوط به واحد فنی می باشد که باید در راستای اطلاعات درج شده در اظهار نامه مقایسه لازم را داشته باشد و این رعایت مربوط به مدارک موجود در پرونده می باشد. در صورت عدم تفاوت، شماره ثبت به بار پارچه اختصاص داده می شود که به آن کلاژ می گویند. سپس نوبت به فرآیند ارزیابی اظهار نامه می رسد و پس از انجام ارزیابی باید فرآیند ثبت شماره ارزیابی ایجاد شود. هزینه ترخیص انواع پارچه از گمرک پرداخت و سایر مراحل اداری انجام شود. در نهایت مجوز خروج محموله پارچه از گمرک صادر شد.
سوال پرتکرار در مورد ترخیص پارچه از گمرک
در واردات پارچه قبل از هر چیز باید به نیاز جامعه توجه شود. اگر نیازهای بازار را به دقت در نظر بگیرید، می توانید محصول خود را به موقع بفروشید. در تحقیقات بازار حتما به مد و فصل توجه کنید.
معیارهای تعیین ارزش پارچه و اعلام کد تعرفه عبارتند از: عرض، نوع دوخت، جنس، کیفیت و گرمایش (وزن یک متر مکعب) چه نوع پارچه هایی را توصیه می کنید وارد کنید؟
در تعیین ارزش پارچه چه معیارهایی در نظر گرفته می شود؟