در گمرکات به دلیل کمبود امکانات و مدیریت ریسک در بازرسی کالا ها از مسیر های گمرکی استفاده می شود. بدین ترتیب بعد از ورود کالا ها به کشور و ثبت آنها، یک شماره ثبت و کوتاژ برای کالا ها صادر می شود. کارشناسان بعد از دریافت شماره کوتاژ کالا و بررسی اظهارنامه نسبت به تعیین مسیرهای گمرکی اقدام می کنند.
امروزه به علت رشد تجارت و بازرگانی و افزایش واردات کالا ها به کشور مسیرهای گمرکی بیشتر مورد توجه بازرگانان قرار گرفته اند. اما گاهی اوقات اکثز بازرگانان به علت تازهوارد بودن با چم و خم کار بازرگانی و مسیرهای گمرکی آشنایی کامل ندارند. در این مقاله سعی کردیم شما عزیزان را با انواع مسیرهای گمرکی در ترخیص کالا از گمرک دبی بیشتر آشنا کنیم. اگر شما نیز تجارت خود را به تازگی شروع کرده اید و می خواهید با ترخیص کالا و مسیرهای گمرکی بیشتر آشنا شوید، توصیه می کنیم این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.
تعریف مسیرهای گمرکی – انواع مسیرهای گمرکی
برای ترخیص کالا از گمرک ۳ نوع مسیر وجود دارد:
- مسیر سبز
- مسیر زرد
- مسیر قرمز
کالاهایی که در مسیر سبز قرار می گیرند در مدت زمان کمتر از یک ساعت ترخیص می شوند اما کالاهایی که در مسیر قرمز قرار می گیرند برای ترخیص نیاز به بررسی بیشتر و به طبع مدت زمان بیشتری دارند. قبل از معرفی انواع مسیرهای گمرکی بهتر است عواملی که باعث قرار گرفتن کالاها در هر یک از این مسیرها می شوند را بررسی کنیم.
عوامل تاثیرگذار در تعیین مسیرهای ترخیص کالا
معمولا ترخیص کار بعد از بررسی اظهارنامه کالا با توجه به عواملی مانند:
- تعرفه کالا (شامل کالاهای ممنوعه و مشروط است یا نه)
- نوع وضعیت کالا (نو یا دست دوم بودن)
- بر اساس نام کشور مبدا (کشورهای پر ریسک یا کم ریسک)
- نوع معامله طرفین (انتقال ارز یا بدون انتقال ارز)
- صاحب کالا (مرتکب تخلفی شده یا نه ، دیر کرد مالیاتی داشته یا نه)
- اظهار کننده یا ترخیص کار و واسطه
ارزیاب بر اساس عوامل ذکر شده و نوع اظهارنامه، کالا را در یکی از مسیرهای قرمز، سبز و زرد قرار می دهد.
مسیر سبز
در بررسی انواع مسیرهای گمرکی اولویت با مسیر سبز است زیرا کالاهایی که در این مسیر قرار می گیرند، نیازی به آزمایشگاه و استاندارد ندارند. همچنین در این مسیر کالاها نیازی به کسب مجوز نداشته و در کوتاهترین زمان ممکن ترخیص می شوند.
ارزیاب با تعیین مسیر سبز برای کالاهای وارداتی به نوعی تعرفه اظهاری سند را تایید می کند. اکثرا کارت های بازرگانی و شرکت های ترخیص در مسیر سبز قرار می گیرند. همچنین انتظار می رود که افراد خوشحساب در امور مالیاتی نیز در این مسیر قرار بگیرند.
بیشتر افرادی که در اظهارنامه کالا مرتکب هیچ گونه تخلفی نمی شوند و در استفاده از کارت بازرگانی نیز تمام نکات و اصول بازرگانی را رعایت می کنند در مسیر سبز قرار می گیرند.
مزایای قرار گرفتن در مسیر سبز:
- ترخیص کالا در سریعترین زمان ممکن
- نیاز نداشتن به استاندارد
- مطابقت ارزش و تعرفه اظهاری سند با ارزش و تعرفه استنباطی گمرک
- کالاها از نظر فنی مورد بررسی قرار نمی گیرند
مسیر زرد
مسیر زرد یکی از انواع مسیر گمرکی در ترخیص کالا است که نسبت به مسیر سبز از بازرسی بیشتری برخوردار است. کالا ها با قرار گرفتن در این مسیر برای بررسی بیشتر به آزمایشگاه فرستاده می شوند اما به ارزیابی فیزیکی نیازی ندارند. نوع کالا و سابقه ی ترخیص در کمتر از ۳ ماه گذشته باعث می شود که کالاها در مسیر زرد قرار گیرند.
مسیر قرمز
ارزیاب با بررسی کالا ها و تعیین مسیر قرمز برای آنها به نوعی عدم مطابقت ارزش اظهاری کالا ها با ارزش استنباطی گمرک را بیان می کند. کارت های بازرگانی که تازه صادر شده اند در مسیر قرمز قرار می گیرند همچنین کالاهایی که اسناد اظهاری مخدوش داشته باشند در این مسیر قرار می گیرند.
کالا ها با قرار گرفتن در مسیر قرمز از لحاظ فیزیکی کاملا بررسی می شوند و نسبت به مسیر سبز و زرد برای انجام مراحل ترخیص مدت زمان بیشتری نیاز است. کالاهای لوکس، لوازم یدکی و پارچه در این مسیر قرار می گیرند. در مسیر قرمز کالاها طولانی ترین روند را برای ترخیص طی می کنند زیرا ارزیاب بخشی از کالاها یا تمام آنها را بازرسی می کند و این فرآیند نیز زمان بر است.
بازرگانی صباغی زاده با بیش از ۶ دهه سابقه درخشان با شرکت های بزرگ ایرانی و خارجی همکاری گسترده دارد. مشاوران ما در این مجموعه با آخرین تصویبنامه ها و بخشنامه ها آشنایی کامل دارند و با استفاده از شبکه ارتباط گسترده ی خود می توانند به تمام سوالات شما در رابطه با تمام مراحل دریافت مسیر گمرکی برای ترخیص کالا در بندرعباس در پاسخ دهند. جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با آشنایی با انواع مسیرهای گمرکی می توانید با مشاوران ما در بازرگانی صباغی زاده تماس بگیرید.
چکیده متن
به علت دقت و بهبود در روند بررسی کالاها در گمرک ، ارزیاب برای کالاها مسیرهای گمرکی تعیین می کند. با مشخص شدن مسیر گمرکی و بررسی کالاها سند ترخیص صادر می شود. بعد از صادر شدن سند ترخیص، ترخیص کار می تواند کالاها را ترخیص کرده و نسبت به حمل و نقل آنها از انبار گمرک اقدام کند.
انواع مسیرهای گمرکی عبارتند از: سبز، زرد و قرمز. در مسیر قرمز تمام تشریفات اداری برای ترخیص کالا در گمرک انجام می شود و تمام اسناد ارائه شده برای کالاها به دقت مورد بررسی قرار می گیرند.
در مسیر زرد اسناد کالاها و ارزش محموله مورد بررسی قرار می گیرد و با ارائه گاتالوگ و تطبیق ارزش استنباطی کالاها با ارزش اظهاری آنها سند ترخیص صادر می شود. مسیر سبز کالاها نیازی به استاندارد و آزمایشگاه ندارد و نظر کشور سازنده نیز لازم نیست، کالاها در این مسیر در سریعترین زمان ممکن مجوز ترخیص دریافت می کنند. خوشحساب بودن در امور مالیاتی از فاکتورهای مهمی است که باعث می شود کالاها در مسیر سبز قرار بگیرند.
در این مطلب در مورد انواع مسیرهای گمرکی مطالبی ارائه کردیم. با این حال، اگر در مورد اینکه مسیرهای گمرکی چگونه در سیستم تعیین میگردد سوالی داشته باشید، می توانید با مشاوران ما تماس بگیرید.