بخشی از مهم ترین هزینه هایی که برای واردات یا صادارت کالا صرف می شود، مربوط به گمرک است؛ البته هزینه های گمرکی، موارد متعددی را شامل می شوند که مواردی مانند حمل و نقل یا ذخیره کالا در انبار تنها بخشی از آنها هستند. از آنجا که آشنایی با چنین هزینه هایی برای تاجران و بازرگانان ضروری است، در ادامه این مطلب از بازرگانی صباغی زاده ارائه دهنده خدمات ترخیص کالا و گمرکی ، قصد داریم، مهمترین هزینه های گمرکی را بیان کنیم.
منظور از هزینههای گمرکی چیست؟
به کلیه مبالغی که بابت انجام عملیات یا خدمات گمرکی به سازمان امور گمرکی پرداخت می شود، هزینه گمرکی می گویند. از جمله مهمترین هزینه های گمرکی می توان به انبارداری، بارگیری، حمل و نقل، تخلیه، و کارشناسی کالا اشاره کرد. این هزینه ها توسط هیات انتخابی گمرک و وزرا تعیین می گردند.
هزینههای گمرکی شامل چه مواردی می شود؟
برخی از مهمترین هزینه های گمرکی عبارتند از:
حقوق ورودی: 4 درصد ارزش گمرکی کالا، به علاوه سود بازرگانی است که به واردات کالا تعلق گرفته و توسط گمرک دریافت می شود. ناگفته نماند که سایر هزینههای گمرکی، سوا از حقوق ورودی دریافت می گردند.
حقوق گمرکی: مبلغی است که بر اساس جدول تعرفه گمرکی، برای کالاهای وارداتی دریافت می شود. برای محاسبه آن باید ارزش CIF، نرخ تعرفه و نرخ ارز در هم ضرب شوند. لازم به توضیح است که ارزش سیف، از ضرب ارزش ورودی کالا در نرخ ارز تعیین شده از سمت گمرک به دست می آید. برای محاسبه ارزش ورودی کالا نیز باید هزینه خرید کالا در مبدأ را با هزینه حمل و نقل، بیمه و بارگیری، هزینههای واریز و سایر هزینههای جانبی جمع نموده؛ ارزش کالا را بر اساس نرخ ارز به دست آورد.
سود بازرگانی : نوعی مالیات است که بر اساس سیاست های دولت از برخی کالاها دریافت می شود و نرخ آن متغیر است. این مبلغ بر اساس نرخ CIF، نرخ تعرفه و نرخ ارز محاسبه می شود.
حق بیمه: نرخ حق بیمه به عوامل مختلفی از جمله مسافت بین مبدأ تا مقصد، جنس کالا و نوع محموله، تعداد کالا، نوع وسیله نقلیه، شرایط مسیر حرکت کالا و میزان خطرات احتمالی بستگی دارد.
محاسبه هزینه گمرگ
در این بخش قصد داریم، نحوه محاسبه مهمترین هزینه های گمرکی را بیان کنیم.
محاسبه هزینه انبارداری : هزینه انبارداری، حاصل ضرب نرخ انبارداری و وزن خالص کالا می باشد. نرخ انبارداری بر اساس نوع انبار، متفاوت است؛ به عنوان مثال نرخ انبار فرودگاهی با نرخ انبار فضای باز فرق دارد.
محاسبه ارزش CIF کالا : همان طور که پیشتر اشاره شد، ارزش سیف، از ضرب ارزش ورودی کالا (قیمت ارزی کالا) در نرخ ارز اعلامی توسط گمرک به دست می آید. در صورت تعلق گرفتن بیمه به کالا، حق بیمه نیز به این حاصل ضرب اضافه می شود.
محاسبه عوارض گمرکی: عوارض گمرکی، هزینه ای از سوی سازمان های دولتی است که از صاحب کالا دریافت شده و گمرک، مسئول گرفتن آن می باشد؛ به عنوان مثال از راه و ترابری و اداره تعاون نام می بریم. برای محاسبه عوارض گمرکی باید سود بازرگانی را با حقوق گمرکی، جمع نموده و 8 درصد آن را حساب کرد.
محاسبه عوارض هلال احمر: برخلاف بسیاری از سازمان ها، عوارض هلال احمر، معادل 1 درصد از مجموع سود بازرگانی به علاوه حقوق گمرکی است.
محاسبه جریمه گمرکی : اگر صاحب یا اظهارکننده کالا، ارزش کالای ورودی را کمتر از میزان واقعی آن اظهار کند، بر اساس ارزش کالا و تعرفه ها جریمه می شود. در این صورت کارشناسان مربوطه، جریمه را محاسبه نموده و در خانه 46 فرم اظهارنامه وارد می کنند.
هزینه های گمرکی واردات
در تجارت بین المللی، هر کالا، دارای کد تعرفه گمرکی است و بر مبنای آن مشمول هزینه گمرکی ورود کالا می گردد.
هزینه های گمرکی واردات عبارتند از:
- هزینه هایی که قبل از ورود کالا به گمرک پرداخت می شوند. به عنوان مثال به هزینه حق توقف، هزینه ذخیره کالا در انبار تا زمان ترخیص، هزینههای مربوط به صدور مجوز ترخیص، هزینه پرینت، مهر و لاک اشاره می کنیم.
- هزینه های نوع اول که باید در گمرک پرداخت شوند (مثلاً حقوق گمرکی)
- هزینه های نوع دوم که در خارج از گمرک پرداخت می شوند.
- هزینه های مربوط به ترخیص کالا (هزینههای مربوط به ثبت سفارش کالا، هزینه مالیات کارت بازرگانی، دستمزد ترخیص کالا و …)
برای ترخیص کالا در بندرعباس و شهرهای دیگر مانند تهران و … شرکت بازرگانی صباغی زاده می تواند شما را کمک کند.
هزینه های گمرکی صادرات
اکثریت قریب به اتفاق کشورهای جهان، برای واردات کالا، تعرفه یا عوارض گمرکی تعریف می کنند؛ اما تعرفه صادراتی، فقط برای برخی کالاهای خاص در نظر گرفته می شود، تا از صادرات بی رویه آن جلوگیری به عمل آید.
بیان این نکته نیز لازم است که کالاهای صادراتی از پرداخت 75 درصد هزینه بارگیری، باربری، تخلیه و انبارداری معاف هستند.
لیست تعرفه های گمرکی
تعرفه گمرکی، در اصل، کدی است که بر اساس استانداردهای بین المللی به کالاها نسبت داده می شود، تا ارزش و جایگاه آنها مشخص باشد. مالیات و عوارض ورود کالا را بر مبنای این کد محاسبه می کنند. از آنجا که حقوق ورودی نیز در واقع مبلغی است که بابت ورود کالا، تحت عنوان حقوق و عوارض از صاحب کالا دریافت می شود، در اصطلاح عامیانه، منظور از تعرفه گمرکی همان حقوق ورودی است که پیشتر با آن آشنا شدیم.
در لیست تعرفه های گمرکی می توان ردیف تعرفه (همان کد) و شرح تعرفه (نوع یا مشخصات کالا) را همراه حقوق ورودی، سود بازرگانی و حقوق گمرکی مشاهده کرد. این لیست در قالب جدول زیر آمده است.
جدول تعرفه گمرکی و حقوق و عوارض گمرکی 1402
استعلام تعرفه گمرکی
هر ساله تعرفه گمرکی کالاها به همراه حقوق و عوارض در قالب یک کتابچه فصل بندی شده منتشر می شود. از بخش قبل نیز می توانید، جدول تعرفههای گمرکی سال 1402 را دانلود کنید؛ اما روش دیگری نیز برای استعلام تعرفه گمرکی وجود دارد و آن مراجعه به سایت سازمان گمرک ایران یا سامانههای مرتبط با گمرک است.
استعلام هزینه ها و حقوق گمرکی
لازم به توضیح است که به طور کلی بر حسب نوع فعالیت تجاری و نوع کالا، برای محاسبه هزینه ها و حقوق گمرکی باید معادل 4 درصد ارزش کالا را به عنوان حقوق گمرکی در نظر گرفت؛ سپس میزان سود بازرگانی را از جدول تعرفه گمرکی استخراج کرده و با حقوق گمرکی جمع نمود. بعد از این مرحله نیز باید سایر هزینه ها از جمله 1 درصد عوارض هلال احمر، 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده، هزینه بیمه و هزینههای مربوط به باربری را نیز اضافه کرد.
نحوه پرداخت هزینه ها و حقوق گمرکی
بی تردید پس از محاسبه هزینهها و حقوق گمرکی، باید برای پرداخت آنها اقدام نمود. در ادامه توضیحاتی درباره نحوه پرداخت این هزینه ها بیان می کنیم.
برای پرداخت هزینهها و حقوق گمرکی می توان به صورت حضوری به گمرک ایران در مبادی ورودی کشور مراجعه کرد و با استفاده از کارت بانکی معتبر، پرداخت را انجام داد؛ اما همانند بسیاری از سازمانها، اداره گمرک نیز در راستای ارائه خدمات الکترونیکی و غیر حضوری تلاش کرده است؛ از این رو سامانه هایی را راه اندازی نموده که یکی از آنها سامانه پرداخت عوارض گمرکی می باشد.
شایان ذکر است که در صورتی می توان پرداخت هزینههای گمرکی را از طریق سامانه نام برده انجام داد که مقدار آن تا نهایتاً 50 میلیون تومان باشد.
در ادامه روش پرداخت هزینه ها و حقوق گمرکی از طریق سامانه پرداخت عوارض گمرکی را به صورت مرحله به مرحله توضیح می دهیم.
وارد سایت payment.irica.ir شده و از منوی بالای سایت، بر روی قسمت پرداخت آنلاین کلیک کنید.
شناسه پرداخت 15 رقمی و عبارت امنیتی را وارد کرده، بر روی گزینه پرداخت بزنید.
در صفحه بعد، مبلغ هزینه و سایر اطلاعات مربوط به هزینه های گمرکی را مشاهده می کنید.
یکی از درگاه های بانک (سداد یا پاسارگاد) را انتخاب کنید.
پس از آن به صفحه بانک هدایت خواهید شد و می توانید، مبلغ مورد نظر را پرداخت کنید.
لیست کالاهای مشمول کاهش حقوق گمرکی 1402
محاسبه 4 درصد ارزش کالا به عنوان حقوق گمرکی، یک تعرفه ثابت برای همه کالاها نیست. در واقع بنا بر یک سری شرایط اقتصادی، دولت می تواند، حقوق گمرکی برخی کالاها را تغییر دهد. حال این تغییر ممکن است، در راستای کاهش یا افزایش مبلغ باشد. به عنوان مثال در پاراگراف بعد به این سوال پاسخ خواهیم داد که در سال 1402، کدام کالاها مشمول کاهش حقوق گمرکی شده اند؟
مطابق اعلام دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت، در نامه شماره 216359/60 به تاریخ 7/9/1401، مواد اولیه، واسطه ای، اجزاء و قطعات، ماشین آلات و تجهیزات، لیست کالاهای مشمول کاهش حقوق گمرکی را تشکیل می دهند.
بهترین روش استعلام تعرفه گمرکی
از آنجا که تعرفهها و هزینههای گمرکی برای کالاهای مختلف، متفاوت بوده و عوامل مختلفی باعث تغییر آنها خواهند شد، همیشه نمی توان به سامانه ها و جداول اعتماد کرد؛ از این رو اگر به هر دلیلی نتوانستید، با استفاده از روشهای گفته شده، تعرفه گمرکی کالای مد نظر خود را استعلام نمایید، توصیه می کنیم، از شرکت بازرگانی صباغی زاده کمک بگیرید.
شرکت ترخیص کالا صباغی زاده پیشینه درخشانی در زمینه خدمات گمرکی دارد. این مجموعه از کارشناسان متخصص و مجرب بهره می برد؛ مشاوره لازم را در خصوص مهمترین هزینه های گمرکی، تعرفه گمرکی و سایر موارد مربوط به ترخیص کالا ارائه می دهد.