کد ساتا، کدی 14 رقمی است که بعد از طی کردن مراحلی، توسط بانک مرکزی به سفارشات ثبت شده در سامانه جامع تجارت، اختصاص داده می شود و امکان تنظیم اظهارنامه کمرگی برای تاجران را فراهم می کند. با توجه به اینکه نداشتن کد ساتا، ترخیص کالا از گمرک را با چالش مواجه می کند، آشنایی با ماهیت این کد و نحوه دریافت آن برای تجار ضروری است. مقاله پیش رو از بازرگانی صباغی زاده به نکات مربوط به دریافت و استعلام کد ساتا اختصاص دارد.
چگونگی دریافت کد ساتا
دریافت کد ساتا از طریق سامانه جامع تجارت ایران صورت می گیرد و مراحل آن عبارتند از:
1. به سامانه جامع تجارت (www.ntsw.ir) وارد شوید.
2. تاجرانی که پیشتر در سامانه ثبت نام کردهاند، می توانند با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور، وارد پورتال شخصی خود شوند. در غیر اینصورت، ابتدا باید در سامانه ثبت نام نمود.
3. در مرحله بعد باید از منوی سمت راست صفحه، مسیر خدمات ارزی، مدیریت خدمات ارزی غیربانکی و تعیین منشا ارز را طی کنید.
4. در صفحه، گزینه ایجاد منشا ارز را انتخاب نمایید.
5. در این مرحله باید اطلاعاتی نظیر وزن خالص و ناخالص محموله، تعداد و میزان کالا را در کادرهای مشخص شده، وارد کنید.
6. سایر مراحل نیز به نحو مشابهی طی می شوند. شماره و تاریخ بارنامه و انتخاب گزینه ها از جمله مواردی هستند که باید درج گردند.
7. پس از طی شدن مراحل دریافت کد ساتا از طریق سامانه مربوطه، متقاضی باید جهت دریافت اعلامیه تأمین ارز با بانک عامل مراجعه کند و منتظر تایید بانک مرکزی باشد.
مدارک مورد نیاز برای دریافت کد ساتا
اطلاعات و مدارکی که برای دریافت کد ساتا به آنان نیاز داریم، به شرح زیر هستند:
- کد 8 رقمی ثبت سفارش کالا و مواردی از این قبیل
- اسناد حمل و نقل که بانک عامل آنها را صادر نموده و در سامانه ارزی تایید می شوند.
- مدارک مربوط به شماره بارنامه و تاریخ صدور آن
- اطلاعات مربوط به شماره ابزار پرداخت (گمرک مبدأ، مقصد و مرز ورودی)
ناگفته نماند که ترخیص کالا از گمرک، علاوه بر کد ساتا به مدارکی مانند کارت بازرگانی، اظهارنامه گمرکی، برگه ترخیصیه، بارنامه، گواهی مبدأ، فاکتور خرید، مجوز ثبت سفارش کالا، پروانه بهرهبرداری و مجوزهای قانونی (بر حسب نوع کالا) نیاز دارد.
پیگیری کد ساتا
در ادامه مطالب قسمت قبل باید اضافه کرد که پس از دریافت اعلامیه تامین ارز از سوی بانک عامل و تایید نهایی بانک مرکزی، کد ساتا در پورتال شخصی متقاضی (در سامانه جامع تجارت) نمایش داده می شود.
بدیهی است، برای مشاهده، پیگیری و استعلام کد ساتا، فرد باید از طریق سامانه مذکور، وارد پورتال شخصی خود شود. پس از ورود به پورتال نیز باید از سمت راست صفحه، به ترتیب گزینه های خدمات ارزی، مدیریت خدمات ارزی غیربانکی و تعیین منشا ارز را انتخاب کند.
مشاهده اعلامیه تامین ارز برای هر سفارش در قسمت شماره، به معنای تعلق گرفتن کد ساتا به واردکننده بوده و فرد می تواند، با ارائه کد مربوطه به گمرک، سایر مراحل ترخیص کالا را طی کند.
تعیین منشا ارز به چه معناست ؟
تجارت در سطح بینالملل، نیازمند آشنایی با یک سری مفاهیم و اصطلاحات است. بخشی از سؤالات مطرح شده از سوی تاجران به تعیین منشأ ارز و کد ساتا مربوط می شود.
منظور از تعیین منشا ارز آن است که واردکننده کالا، محل تأمین ارز استفاده شده برای واردات کالا را مشخص کند. هدف از انجام این کار، نظارت بانک مرکزی بر فرآیند واردات کالا و منبع تأمین ارز هزینه واردات است. به همین دلیل در تشریفات گمرکی، تا زمانی که استعلام منشأ ارز از بانک مرکزی انجام نگیرد، کالا اجازه ترخیص ندارد.
اگر نیار به ترخیص کار گمرک غرب تهران دارید کافی است با کارشناسان صباغی زاده تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.
اظهار منشأ ارز چیست؟
اظهار منشا ارز به معنای، عملیات تعیین منشا ارز برای اخذ کد بانک مرکزی جهت ترخیص کالاست؛ زیرا کد ساتا فقط بعد از اظهار و تعیین منشا ارز، داده می شود. پس از این مرحله، واردکننده کالا می تواند، برای تنظیم اظهارنامه گمرکی و ترخیص کالا اقدام کند.
مزایای کد ساتا
مهم ترین کاربردها و مزایای کد ساتا که به کد شناسایی ساتا و کد بانک مرکزی نیز مشهور است، عبارتند از:
- تعیین کننده منشا ارز کالای وارداتی است.
- تایید منشا ارز از سوی بانک مرکزی را نشان می دهد.
- تطابق مقدار کالای وارداتی با ارز تخصیصی از سمت بانک را تایید می کند.
- امکان تنظیم اظهارنامه گمرکی، تسلیم آن به گمرک، انجام سایر تشریفات گمرکی و ترخیص کالا را برای واردکننده فراهم می نماید.
مشکلات دریافت کد ساتا
مهم ترین مشکلات دریافت کد ساتا به زمان صدور آن از سوی بانک مرکزی مربوط می شوند؛ اما همان طور که در زیر توضیح داده می شود، این مشکل برای برخی کالاها تا حد زیادی حل شده است.
مدت زمان دریافت کد ساتا
به طور دقیق نمی توان گفت که دریافت کد ساتا از بانک مرکزی چقدر طول می کشد. در واقع این مسئله به عوامل مختلفی از جمله نوع کالا و میزان کامل بودن مدارک بستگی دارد؛ اما در حالت کلی، این مدت زمان حدود 1 ماه (یا چند روز بیشتر) برآورد شده است.
مشکل طولانی بودن نسبی بازه زمانی دریافت کد ساتا، برخی واحدهای تولیدی و صنعتی را با چالش مواجه می کند؛ از این رو برخی تاجران، به دنبال روش هایی برای دریافت سریع تر این کد یا قوانینی جهت ترخیص کالا بدون نیاز به کد ساتا هستند.
برای مشاوره ترخیص کالا از فرودگاه امام خمینی با مشاورین حرفه ای صباغی زاده در ارتباط باشید.
آیا ترخیص کالا بدون داشتن کد ساتا امکانپذیر است؟
با وجود ضرورت دریافت کد ساتا، امکان ترخیص برخی کالاها بدون داشتن این کد وجود دارد. لازم به توضیح است که برخی کالاها ماهیت فسادپذیر دارند؛ همچنین ورود هر چه سریع تر برخی محصولات به کشور (مثلاً جهت مصارف درمانی) ضروری به نظر می رسد؛ از طرفی همان گونه که در بخش قبل توضیح داده شد، پروسه دریافت کد ساتا، ممکن است، زمان بر باشد.
بر میان قوانین و آیین نامه های گمرکی، بخشنامه ای وجود دارد که لیست کالاهای ترخیص صد در صدی، بدون نیاز به کد ساتا از گمرک ایران را شامل می شود. تا زمانی که بخشنامه جدیدی صادر نشود، فقط کالاهای درج شده در این لیست، اجازه ترخیص، بدون کد ساتا را دارند. از جمله این کالاها می توان به برخی مواد خوراکی و داروها اشاره کرد.
خدمات ترخیص کالا با بازرگانی صباغی زاده
نوشتاری که گذشت به نکات راهنمای کد ساتا اختصاص داشت؛ اما بهترین راهکار برای گذراندن همه مراحل واردات و ترخیص کالا از گمرک، کمک گرفتن از مجموعه معتبری مانند شرکت ترخیص کالا صباغی زاده است؛ زیرا کارشناسان این مجموعه با قوانین روز تجارت بین المللی و ترخیص کالا آشنایی دارند. این مسئله، افزایش سرعت کار و کاهش هزینههای ترخیص از گمرک را در پی دارد.