کارت بازرگانی چیست و چه کاربردی دارد؟
بر مبنای قوانین گمرکی برای هر گونه تجارت برون مرزی شخص حقوقی یا حقیقی باید دارای کارت باشد و فقط تجاری اجازه ترخیص کالا از گمرک یا صادرات کالاهای مجاز را دارند که کارت بازرگانی داشته باشند. بسیاری از متقاضیان برای شروع کارهای تجاری از راه وزارت بازرگانی برای گرفتن کارت بازرگانی اقدام می کند. اما اگر با نحوه صحیح دریافت این کارت آشنایی نداشته باشید، می تواند برای شما دردسرآفرین باشد ما در این مقاله قصد داریم به اهمیت کارت بازرگانی و کاربردهای آن و نحوه صدور کارت بازرگانی بپردازیم تا شما بیشتر با دلایل استفاده از کارت آشنا شوید.
کارت بازرگانی چیست ؟
کارت مجوزی است که به موجب آن به اشخاص، حقیقی یا حقوقی، اجازه فعالیت های تجارت خارجی داده می شود. در حال حاضر اعتبار کارت به مدت یک سال است که باید با ارائه مدراکی آن را به دفعات تمدید کرد.
برای صدور کارت بازرگانی باید تجار طبق فرم های چاپ شده اطلاعات مربوط به تجارت خود را به اتاق بازرگانی ارائه دهد و برای دو نفر از اعضای اتاق بازرگانی شناخته شده باشند.
مدارک لازم جهت تمدید کارت بازرگانی
- اجاره نامه دارای کد رهگیری یا سند مالکیت با موقعیت ادرای یا تجاری
- شماره رهگیری پرونده الکترونیک در نظام مالیاتی
- گواهی سوپیشینه
- تصویر اخرین مدرک تحصیلی
- تصویر کارت ملی ، شناسنامه و کارت پایان خدمت
- مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی
- فرم گواهی مالیاتی ماده 186
- پروانه بهره برداری یا جواز تاسیس ( شرکت های تولیدی )
- تعهدنامه کارت بازرگانی
- تعهدنامه مبارزه با پولشویی
- گواهی پلمب دفاتر
- اظهارنامه تمدید دفتر ثبت تجاری
- پرداخت سه در هزار و چهار در هزار اتاق بازرگانی
- پرداخت حق عضویت سالانه اتاق بازرگانی
مزایای کارت بازرگانی چیست ؟
در این قسمت قصد داریم به مزیت های دریافت این کارت بپردازیم که شامل 8 مورد از مزیت های این کارت می شود
- ثبت سفارش و ترخیص کالا
برای انجام کلیه مراحل و خدمات ثبت سفارش کالا و تا ترخیص آن، یعنی از زمان درخواست خرید تا ترخیص کالا از گمرک بندرعباس ویا سایر گمرکات کشور داشتن این کارت الزامی است.
- واردات و صادرات از منطقه آزاد تجاری
از آن جایی که صادرات و واردات به مناطق آزاد از مالیات معاف می باشند کارت بازرگانی پیش نیاز برای انجام این نوع صادرات و واردات می باشد. اما این به این معنی نیست که بازرگانان با داشتن این کارت از پرداخت مالیات معاف می شوند بلکه باید مجوزهای لازم برای فعالیت اقتصادی یا سرمایه گذاری در مناطق آزاد را نیز به دست بیاورند
- عضویت در اتاق بازرگانی
بنا به مفاد آیین نامه نحوه عضویت در اتاق های بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران، اصلی ترین شرط برای عضویت در اتاق های بازرگانی، داشتن این کارت است.
- ثبت نام تجاری به صورت لاتین
بدون داشتن کارت بازرگانی نمی توانید نام تجاری یا برندتان را به لاتین ثبت کنید. برای همین یکی از لازمه ثبت برند تجاری بازرگانان به شکل لاتین داشتن این کارت است
- شرکت در نمایشگاه های داخلی و بین المللی
یکی از اصلی ترین عوامل هم برای بازاریابی برای یک شرکت تجاری و برند آن شرکت این است که فرد باید در نمایشگاه های مختلف حضور داشته باشد. ارزش این کارت زمانی مشخص می شود که تجار با داشتن این کارت راحت تر می توانند در نمایشگاه های بین اللملی داخلی یا خارجی شرکت کند
- دریافت حق العمل کاری در گمرک
در قانون تجارت به شخصی که از طرف شخص دیگری وکیل است که معامله ای انجام دهد و در قبال آن اجرت دریافت کند، پروانه یا حق العمل کاری گویند. این پروانه در گمرک به شخصی داده می شود که 7 شرط لازم داشته باشد که مهم ترین آن ها داشتن کارت بازرگانی است.
- صدور ویزای کاری
برای اینکه تجار بتوانند در جلسات یا کنفرانس های مربوط به کسب وکارشان شرکت کنند، باید این کارت داشته باشند. بنابراین به جز دعوتنامه از سمت شریک حقوقی یا حقیقی، کارت هم جز ملزومات صدور ویزای کار محسوب می شود.
- صادرات و واردات به صورت تجاری
از موارد کاربرد کارت بازرگانی مبادرات به کار صادرات و واردات کالا به شکل تجاری است. یعنی بازرگانان برای امر تجارت به شکل مستمر (به واسطه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن کشور) مستلزم داشتن این کارت هستند.
کاربرد کارت بازرگانی چیست؟
بازرگانان دارای این کارت می توانند کلیه کارهای تجاری خود را انجام دهند. اصلی ترین کاربردهای کارت بازرگانی شامل موارد زیر می شود:
- واردات از مناطق آزاد
- حق العمکاری در گمرک
- صادرات برای کلیه کالاهای مجاز
- ثبت سفارش و ترخیص کالا
انواع کارت بازرگانی
- کارتی که برای کارهای خدماتی صادر شود به آن کارت خدماتی می گویند
- کارتی که برای فعالیت های تجاری مانند صادرات و واردات و سفارش و ترخیص کالا به کار برده شود به آن کارت تجاری گفته می شود
- کارتی که برای کارهای صنعتی و تولید و با توجه به مجور سرمایه گذاری در این زمینه ها صادر می شود و در واقع کارت برای فعالیت های تولیدی است
- کارتی که برای اشخاص حقیقی و عقوقی در زمینه ترخیص کالا صادر شود را کارت یک بار مصرف یا کارت ترخیص کالا می گویند.
همان طور که در ابتدا گفتیم اخذ کارت بازرگانی به دو شکل حقیقی و حقوقی امکان پذیر است.
شرایط گرفتن کارت بازرگانی چیست؟
در خصوص شرایط جدید اخذ کارت در شرکت های با مسئولیت محدود، ارائه یک برگ کپی تقاضانامه و کپی ثبت شرکت های داخلی و ثبت شرکت نامه رسمی که مهر اداره ثبت شرکت ها خورده باشد، لازم است و شرکت های سهامی خاص و عام هم باید یک برگ کپی اظهار نامه از ثبت شرکت های سهامی خاص یا عام که ممهور به مهر اداره ثبت شرکت ها باشد، داشته باشند.
چگونگی دریافت کارت بازرگانی به شکل حقیقی
اگر فردی فارغ از شرکت برای اخذ کارت بازرگانی اقدام کند. برای او این کارت حقیقی صادر می شود
نحوه اخذ کارت بازرگانی به شکل حقوقی
در صورتی که یک شرکت یاموسسه برای دریافت کارت اقدام کند به این ترتیب به آن کارت بازرگانی حقوقی گفته می شود
مراحل دریافت کارت بازرگانی چیست
- اصل اظهارنامه با امضای تقاضا کننده این کارت و اصل گواهی پلمپ دفاتر
- اصل گواهی عدم سوءپیشینه
- اصل کارت ملی و تصویر پشت و رو کارت
- سه قطعه عکس 4*6
- اصل و کپی آخرین مدرک تحصیلی (گرفتن این کارت بدون دیپلم امکان پذیر نمی باشد)
- اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم
- داشتن حداقل 23 سال تمام.
- اصل گواهی بانک مبنی بر تایید حساب جاری و حسن اعتبار بانکی
- ارائه یکی از مدارک زیر
- اصل و کپی سند مالکیت شش دانگ به نام متقاضی
- اصل و کپی اجاره نامه محضری معتبر به نام متقاضی،
- اصل و کپی سند مالکیت به نام غیر و اصل و کپی اجاره نامه عادی به نام متقاضی، برای محل کار و به آدرس دفتر کاربا امضای دو شاهد
- ارائه اصل و کپی مدرک تولیدی معتبر از یکی از وازارت خانه های تولیدی
- ارائه اصل و کپی کد اقتصادی جدید یا تاییدیه پیش ثبت نام در سایت Tax.gov.irو تعهد بر ارائه کد اقتصادی جدید پس از صدور
نکات تکمیلی در خصوص شرایط کارت بازرگانی
- هر فردی بیشتر از این کارت (حقوقی یا حقیقی) نمی تواند داشته باشد.
- طبق ماده 186 قانون مالیات مستقیم باید صدور کارت بلا مانع باشد
- کارمندان تمام وقت در دستگاه های دولتی نمی توانند این کارت داشته باشند
- به هر واحد ملکی فقط این کارت داده می شود
- متقاضیانی که سن آنان51 سال تمام باشد، از ارائه مدرک پایان خدمت معاف می باشند.
- کلیه مدارک در محل اتاق برابر اصل می گردد.
- تطابق آدرس های درج شده در اظهارنامه ی ثبتی، حساب دارائی و سند مالکیت یا اجاره نامه الزامی است.
- لاز است که فرد متقاضی این کارت در کلیه مراحل پذیرش و تحویل کارت حضور داشته باشد.
مقررات مالیاتی حاکم برکارت بازرگانی چگونه است؟
دارندگان این کارت مشمول وضع مالیات نمی شوند، در صورتی این مالیات قابل پرداخت است که درآمد مشمول مالیات باشد. به موجب نرخ ماده 131 قانون مالیت های مستقیم، مالیات شخص حقیقی بر اساس درآمد و اشخاص حقوقی 25 درصد برآورد می شود.
تذکر اگر کارت خود را به دیگران بدهید باعث ضرر و زیان شما خواهد شد چون افرادی که کارت شما را می گیرند پرداخت مالیات را قبول نمی کنند. افرادی که کارت خود را به دیگران بدهند نیز به علت بدهی مالیاتی، ممنوع الخروج می شوند.
شرایط صدور کارت بازرگانی برای غیر ایرانیان چیست؟
- کلیه مدارک و شرایط برای ایرانیان به جز برگ پایان خدمت یا معافیت سربازی
- ارائه پروانه کار و اقامت
- معامله متقابل. در واقع تحت شرایطی به بازرگانان خارجی کارت بازرگانی داده می شود که کشور آن ها هم به تجار ایرانی اجازه فعالیت بازرگانی و تجاری را بدهد.
برای دریافت کارت بازرگانی به کجا مراجعه نمایم؟
برای دریافت اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی و درخواست برای این کارت باید به اداره ثبت شرکت واقع در اداره ثبت اسناد مراجعه کنید.
ابطال کارت بازرگانی چگونه است؟
دو نوع راه برای ابطال کارت وجود دارد. ابطال کارت بازرگانی، چه به صورت اختیاری و چه به صورت اجباری، توسط اداره کارت بازرگانی، معاونت بازرگانی خارجی و وزارت بازرگانی صورت می گیرد.
الف: ابطال اختیاری
افراد حقیقی با حقوقی در صورت انصراف می توانند با ارائه مدارکی خاص به اتاق بازرگانی یا اداره کل مقررات صادرات و وارادات درخواست ابطال این کارت خود را داشته باشند
ب: ابطال اجباری
اگر بعد از ارائه کارت بازرگانی فرد متقاضی شرایط دریافت کارت را نداشته باشد ، شخصی که مرتب قاچاق کالا بشود طبق ماده 30 قانون گمرکی ایران در صورت محکومیت علاوه بر مجازات ها قضایی از عضویت در اتاق بازرگانی صنایع و معادن کشور یا شعبه های مربوطه در شهرستان ها به شکل دائم یا موقت محروم و کارت بازرگانی آن باطل می شود.
معایب داشتن کارت بازرگانی چیست؟
خب، مانند هر کاری که مزیت هایی دارد، مسلما داشتن کارت با معایبی هم همراه است. یکی از این معایب این است که تجاری که کارت دارند، مشمول پرداخت مالیات بر ارزش خواهند شد. البته در سال های اخیر دیده شده که تجاری که کارت خود را اجاره دادند با چه مشکلاتی مواجه شدند.
اما اصلا نگران نباشید بازرگانی صباغی زاده به عنوان شرکت ترخیص کالا در کنار شماست تا به تمام سوالات شما در زمینه صادرات و واردات ثبت سفارش و ترخیص کالا به شما کمک کنند
هزینه اخذ کارت بازرگانی چقدر است؟
از آن جایی که صدور کارت بازرگانی برای بازرگانان ملزم به اخذ شرایط و تکمیل برخی از مدارک مهم است نمی توان مبلغ مشخصی را برای کارت اعلام کرد. در واقع، هزینه های حق صدور و تمدید این کارت به شرایط و تکمیل مدارک بستگی دارد.
سخن آخر
کارت بازرگانی مجوزی که با ارائه برخی از مدارک شخص اعم از حقیقی یا حقوقی می تواند آن را دریافت کند. شما بازرگانان محترم می توانید از طریق مشاوره رایگان با کارشناسان بازرگانی صباغی زاده بهترین تصمیم را در خصوص دریافت کارت بگیرید. ما همراه در کنار شما هستیم تا به سوالات شما پاسخ دهیم و به شما در جهت تجارتی سالم و موفق کمک کرده باشیم.