یکی از مهم ترین مفاهیم و اصطلاحات حوزه تجارت بین المللی، ارزش گمرکی کالا TSC است. منظور از این اصطلاح، هزینه هایی است که در طی فرآیند رساندن کالا از مبدأ به مقصد صرف می شود. ارزش گمرکی کالا در قالب یک کد بیان می شود و اهمیت زیادی دارد. کلیه تجار و فعالان حوزه صادرات و واردات، برای داشتن برنامه ریزی مالی بهتر باید به مفهوم ارزش گمرکی کالا و چگونگی تعیین آن آشنا باشند. به همین دلیل قصد داریم، در این مقاله از شرکت ترخیص کالا صباغی زاده ، چیستی و چگونگی این مفهوم را بیان کنیم.
کد TSC چیست؟
ارزش گمرکی کالا چیست؟ هر کالایی که مورد خرید و فروش قرار می گیرد، تا به مقصد برسد، متحمل هزینه هایی خواهد شد. حال اگر خرید و فروش در سطح بین المللی انجام شود و با واردات یا صادرات کالا سر و کار داشته باشیم، موضوع هزینهها و فرآیندهای قانونی رسیدن محموله به مقصد، اهمیت بیشتری می یابد.
در یک بیان کلی می توان گفت که منظور از ارزش گمرکی کالا، همه هزینه هایی است که صاحب کالا پرداخت می کند، تا کالا صحیح و سالم به مقصد برسد؛ به عنوان مثال به هزینه خرید محصول، هزینه های حمل و نقل، هزینه بیمه و هزینه بسته بندی اشاره می کنیم.
علاوه بر آنچه گفته شد، فاکتورهای مختلفی بر ارزش گمرکی کالا تأثیر می گذارند که از جمله آنها می توان به کیفیت کالا، محل ساخت آن، همچنین کشورهای مبدأ و مقصد اشاره کرد.
ارزش گمرکی هر کالا با یک کد 8 رقمی مشخص می شود. چهار رقم نخست این کد، مطابق توافقات بینالمللی در همه دنیا، ثابت است؛ اما چهار رقم بعدی آن بر اساس قوانین دولتی کشورهای مختلف، تعیین می شود. این کد، TSC نام دارد که گاهی اوقات تحت عنوان کد شناسه کالا نیز از آن یاد می شود؛ زیرا کالاهای وارداتی یا صادراتی را بر اساس کد TSC دسته بندی نموده و بر اساس آن تعرفه گمرکی کالا مشخص می شود.
تعیین ارزش گمرکی کالا TSC
برای تعیین ارزش گمرکی کالا، باید همه هزینه های زیر را به دست آورد:
- هزینه سیف (هزینه خرید کالا در مبدأ + هزینه باربری، حمل و نقل و بیمه)
- هزینه های افتتاح حساب یا واریز بروات
- امتیازات و حقوق مربوط به کالا (مثلاً امتیاز استفاده از علامت بازرگانی، نقشه یا مدل و …)
- سایر هزینه هایی که صرف می شود، تا محموله به اولین ورودی گمرک برسد.
- سود بازرگانی یا همان مالیاتی که بابت برخی کالاها دریافت می شود.
لازم به توضیح است که تعیین ارزش گمرکی کالا، نیاز به تخصص دارد و این گونه نیست که هر کسی بتواند، کالا و محموله تجاری را ارزش گذاری کند. محاسبه نادرست ارزش گمرکی کالا، مشکلات زیادی را برای صاحب محموله ایجاد خواهد کرد. علاوه بر این ممکن است، گمرک، ارزش تعیین شده را رد کند؛ در نتیجه اختلافاتی میان صاحب کالا و گمرک به وجود می آید؛ در برخی موارد، بروز اختلاف، منجر به تشکیل پرونده و ارجاع آن به کمیسیون حل اختلافات گمرکی می گردد.
ناگفته نماند که تعیین ارزش گمرکی کالا باید بر اساس مدارک معتبر صورت گیرد. این مدارک بسته به عواملی مانند وارداتی یا صادراتی بودن محموله و نوع کالا متفاوت هستند؛ به عنوان مثال می توان به فاکتور خرید، بیمه نامه بار، گواهی مبدأ و مقصد و مجوزهای مربوط به واردات یا صادرات کالا اشاره کرد.
در صورتی که گمرک، مدارک را کافی یا صحیح نداند، برای ارزش گذاری کالا اقدام می کند. در مورد نحوه تعیین ارزش گمرکی کالا TSC توسط گمرک باید گفت که این کار بر اساس قیمت عمده کالا در کشور مبدأ و کسر هزینه های گمرکی انجام می شود؛ در این راستا روش های تخصصی مختلفی به کار می رود که از جمله آنها می توان به استفاده از ارزش معاملاتی کالاهای یکسان و روش ارزش استنباطی اشاره کرد.
تعیین ارزش گمرکی کالاهای وارداتی
برای تعیین ارزش گمرکی کالای وارداتی نیز باید همه هزینه های صرف شده برای حمل و نقل گمرکی کالا از جمله بیمه، عوارض و مالیات را محاسبه کرد؛ همچنین دانستن بهای کالا در بازارهای بین المللی، لازم است.
هدف از تعیین ارزش گمرکی کالای وارداتی چیست؟
جهت روشن تر شدن مطالب قسمت قبل، اهمیت ارزش گذاری گمرکی کالاهای وارداتی را در قالب موارد زیر بیان می کنیم:
- ارزش گمرکی، معیار اصلی قیمت گذاری کالا در بازار داخلی و خارجی به شمار می رود.
- در زمان پرداخت عوارض و مالیات گمرکی به ارزش گمرکی کالا رجوع می شود.
- ارزش گمرکی کالا، میزان دقیق حقوق ورودی را مشخص می کند.
- ارزش بار وارداتی، تعهدات ارزی صاحب کالا را برآورده می کند.
- سندی معتبر برای بانک هایی است که تسهیلات ارزی را در اختیار واردکنندگان قرار میدهند.
- تعیین ارزش گمرکی کالای وارداتی از مفاسد اقتصادی، به خصوص گران فروشی جلوگیری میکند.
- وقتی که برای یک کالای وارداتی، ارزش گمرکی تعیین می شود، اطلاعاتی از پروسه واردات و گردش مالی حاصل از آن در دسترس قرار می گیرد.
- از بیش اظهاری و کم اظهاری کالا در ترخیص محموله، پیشگیری می کند.
ارزش گمرکی کالاهای صادراتی
ارزش گمرکی کالاهای صادراتی، مطابق قیمت فروش آنها در بازارهای بین المللی تعیین می شود؛ اما مواقعی پیش می آید که قیمت کالا در داخل و خارج کشور، متفاوت است؛ در این شرایط مسئولین گمرک و صادرکنندگان، در خصوص ارزش واقعی محصول، تبادل نظر می کنند، تا اختلافی به وجود نیاید. برای ترخیص کالا از گمرک ترکیه و دیگر گمرکات پیشنهاد می کنیم با مشاورین ما در ارتباط باشید.
هدف از تعیین ارزش گمرکی کالا صادراتی چیست؟
- تعیین میزان عوارض و مالیات صادرات کالا
- دریافت یارانه برای صادرات، بر اساس ارزش گمرکی کالا صورت می گیرد.
- ارزش گمرکی کالا TSC برای اخذ تسهیلات بانکی لازم است.
- با داشتن کد TSC، بسته به ارزش محموله صادراتی، می توان جوایز صادراتی مختلفی را به دست آورد.
- مشخص شدن میزان صادرات در برابر میزان واردات کالا بر اساس ارزش محموله صادراتی
- صادرات در برابر تعهد ارزی به میزان ارزش محموله صادراتی
استعلام ارزش گمرکی کالا
بهترین روش برای استعلام ارزش گمرکی کالا، مراجعه به سامانه جستجوی ارزش tsc است. از طریق این سامانه، می توان ارزش کالاهای صادراتی و وارداتی را جستجو کرد. سامانه TSC، اطلاعات بیش از 70 هزار کالا را در بر دارد.
کار کردن با سامانه مذکور، بسیار راحت است. می توان با درج کد تعرفه یا بخشی از اطلاعات مرتبط با TSC (مثلاً نام، شرح یا مارک کالا)، کد ارزش گمرکی کالا را استعلام نمود. لازم به توضیح است که هر کالایی بر اساس ویژگیهای تعرفهای و مشخصات فیزیکی، دارای یک کد اختصاصی می باشد.
از مهم ترین مزایای راه اندازی سامانه TSC، می توان به یکسان سازی ارزش کالاها، رعایت عدالت مالیاتی و جلوگیری از اشتباهات مرتبط با اظهار کالا اشاره کرد.
تعیین ارزش گمرکی کالا TSC با شرکت بازرگانی صباغی زاده
همان گونه که توضیح دادیم، محاسبه و تعیین ارزش گمرکی کالا، نیاز به تخصص و البته تجربه دارد. از این رو کلیه تجار و بازرگانان بین المللی باید با این مقوله آشنا باشند و برای پیشبرد اهداف خود از افراد متخصص کمک بگیرند. ما شرکت بازرگانی صباغی زاده را پیشنهاد می کنیم؛ چرا که بیش از 6 دهه سابقه فعالیت در زمینه خدمات ترخیص کالا از گمرک، واردات، صادرات و کلیه مسائل مرتبط با آنها دارد.
کارشناسان شرکت صباغی زاده، مسلط به قوانین گمرکی بوده و به دغدغه های شما در زمینه تعیین ارزش گمرکی کالا رسیدگی خواهند کرد.