یکی از اصلی ترین و حساس ترین مرحله در تجارت، ترخیص کالا از گمرک است. بر اساس قوانین گمرکی صاحب کالا یا نماینده قانونی باید یک سری مراحل که شامل تهیه اسناد و مدارک می شود، آماده کند و تحویل گمرک بدهد. برای همین وارد کنندگان کالا یا نمایندگان قانونی آن ها بایستی وارد سامانه ترخیص کالا شوند و در این سامانه ثبت نام و امور گمرکی خود را مدیریت کنند. ما در این مقاله به بررسی کامل و جامع آموزش سامانه جامع ترخیص کالا می پردازیم و با نکات گفته شده می توانید به راحتی در امور لازم را انجام دهید.
آموزش سامانه ترخیص کالا گمرک پس از فروش
سامانه گمرکی بعد از فروش کالا، به آدرس epl.irica.gov.ir، سامانه نظارت بر رعایت قوانین گمرکی در واردات و صادرات کالاست. که در این سامانه به شکل حضوری یا با مراجعه به نزدیک ترین گمرک می توان ثبت نام کرد. به این شکل که با مراجعه به یکی از شعب گمرک حساب کاربری خود را فعال می کنید.
آموزش سامانه ترخیص کالا و اظهار از طریق سامانه EPL
نحوه ورود به سامانه EPL
وقت آن رسیده است که با آموزش ترخیص کالا از گمرک و نحوه ورود به این سامانه آشنا شوید. طبق مراحل زیر انجام دهید:
- نشانی اینترنتی irica.ir را در مرورگر خود بازکنید
- برای ورود به این سامانه ، نام کاربری و رمزعبور (و در صورت فعال سازی، کد شناسایی) خود را که در واحد انفورماتیک گرفتید را وارد کنید.
- شرکت ها علاوه بر نام کاربری و رمز عبور مدیرعامل، یک نام کاربری و رمز عبور دیگر هم دارند کهUser name آن همان شناسه ملی شرکت است که با رمز مدیرعامل لینک می شود.
- پس از ورود به سامانه EPL می توانید با استفاده از منوها امور گمرکی خود را مدیریت کنید.
برای اطلاعات بیشتر و دانستن اینکه این سامانه چیست به شما پیشنهاد می کنیم مقاله سامانه EPL گمرک را مطالعه کنید.
اطلاعات کالا در سامانه EPL شامل چه مواردی است؟
برای خدمات ترخیص کالا بایستی مشخصات کالا به شکل الکترونیکی در سامانه EPL ثبت شود. مشخصات کالا شامل ارزش کالا، تعداد دقیق کالا و تعرفه گمرکی و محاسبات اظهار نامه اظهاراتی است که در این سایت به منظور ترانزیت و صادرات و واردات درج می شوند .
صاحبین کالا می توانند یا خودشان شخصا اظهار نامه گمرکی را تنظیم کنند یا این کار را به نماینده قانونی واگذار کنند تا وی فرم پیش نویس اظهارنامه را تکمیل نماید.
مدارک لازم برای فعالسازی حساب کاربری در EPL
مدارک لازم جهت ثبت نام و فعال سازی حساب کاربری در سامانه گمرک شرکت های حقوقی عبارتند از:
- آگهی تاسیس، آگهی تغییرات و اساسنامه شرکت
- برگه کد اقتصادی
- گواهی عدم سوء پیشینه
- اصل و کپی کارت بازرگانی
- اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه مدیرعامل شرکت
مدارک لازم جهت ثبت نام و فعالسازی حساب کاربری در سامانه گمرک اشخاص حقیقی شامل موارد زیر می شود
- گواهی عدم سوء پیشینه
- اصل و کپی کارت بازرگانی
- اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه شخص متقاضی
کاربردهای EPL یا سامانه ترخیص کالا چیست ؟
مهم ترین کاربردهای این سامانه شامل وکالت، دور اظهاری ترانزیت، صادرات و واردات کالا خروج موقت خودرو و سایر امور تجارت بین المللی می شود که در منوی سامانه epl یافت می شود.
سامانه EPL و زیر سامانه های آن
با مراجعه به سامانه EPL حدود ۳۴ عملیات گمرکی را بدون نیاز به حضور در نهاد مربوطه و به شکل غیرحضوری می توان انجام داد. ترخیص کالا دارای زیرمجموعه هایی مانند: سامانه پرداخت متمرکز، کدینگ، مانیفست الکترونیکی ، احراز ارزش کالا TSC و … می باشد که در کنار هم سامانه جامع گمرکی را تشکیل می دهند.
پنجره واحد گمرکی EPL-CSW مخصوص ارتباط با سازمان ها، شرکت ها، بیمه ها، صاحبان کالاست که از خارج از گمرک قابل پیگیری است و می توان از طریق آن با کارکنان گمرک در جهت پیگیری امور خود ارتباط برقرار کرد. شما می توانید در صورت لزوم و برای شرکت ثبت سفارش کالا از مشاورین گروه بازرگانی صباغی زاده کمک بگیرید.
1. آموزش ترخیص کالا و سامانه استعلام مانیفست الکترونیکی
یکی از زیر سامانه های سامانه epl گمرکی سامانه استعلام مانیفست یا پروانه الکترونیک به آدرس الکترونیکی epl.irica.ir/ecl می باشد. پروانه الکترونیک از مهم ترین مدارک در فرایند ترخیص کالاست. به وسیله این مجوز تجار می توانند برای ترخیص کالای خود از گمرک اقدام کنند.
- بازرگانان برای استعلام پروانه الکترونیک ابتدا باید وارد سامانه epl گمرکی شوند. سپس گزینه صدور مجوز بارگیری الکترونیکی را فعال تا رمز سامانه استعلام پروانه الکترونیک دریافت کنند
- پس از آن وارد این زیر سامانه شده و سریال اظهار نامه و رمز دریافت شده را وارد می کنند،
- پس از این مرحله باید دو بارکد که یکی متعلق به شماره سریال پروانه و دیگری شماره رسید دسترسی به پروانه است را دریافت کننده و به اقدام برای ترخیص کالا بپردازند
2. آموزش سامانه ترخیص کالا از گمرک و سامانه متمرکز پرداخت
یکی دیگر از زیر سامانه های EPL سامانه متمرکز پرداخت نام دارد. روند عادی واردات کالا به کشور و ترخیص کالا از گمرک به این صورت است که بازرگانان باید هزینه هایی مختلفی در هر کدام از مراحل پرداخت کنند. یا در برخی از موارد هزینه هایی مانند جریمه را خارج از روال عادی بپردازند. اما دیگر برای انجام این پرداخت ها نیازی به مراجعه حضوری نیست . بازرگانان می توانند بعد از ورود به سامانه ترخیص کالا وارد سامانه متمرکز پرداخت یا Payment.irica.ir شوند و هزینه های مختلف گمرکی را پرداخت کنند.
3. اموزش سامانه ترخیص کالا و سامانه ارزش گذاری کالا (TSC)
سامانه ازش گذاری کالا TSC که مخفف شده عبارت Tariff Specification Code و به معنی شناسه ارزش گمرکی است. این یکی دیگر از زیر مجموعه های سامانه EPL می باشد. یکی از هزینه هایی که تجار بایستی در ازای ورود کالا به کشور پرداخت کنند حق ورودی کالاست. و میزان هزینه ای که باید بابت این حق ورودی پرداخت شود. با ثبت کردن تعداد کالاها و دیگر مشخصات آن ها در سامانه ارزش گذاری کالا میزان حق ورودی کالاها با استفاده از شناسه ارزش گذاری کالاها که یک کد چهار رقمی است مشخص می شود. در آخر ردیف تعرفه کالایی کالا تعیین می شود و این کار از کم اظهاری صاحبان کالا جلوگیری می کند.
آموزش سامانه مدیریت کالا پس از ترخیص
سامانه ترخیص کالا بعد از ترخیص آن، wms.ir است که برای پیگیری کالا در مسیر و مقصد راه اندازی شده است که اصلی ترین قابلیت آن، مشخص کردن و شناسایی نوع پروانه یا صاحب کالا برای انتخاب انبار به عنوان مقصد در گمرک است.
در صورتی که در آن قبلا ثبت نام کرده باشد می تواند وارد سامانه شود. و در این حالت ثبت نام انبار، ثبت نام تولیدی، پیگیری ثبت انبار یا تولیدی و بازیابی رمز ورود دسترسی پیدا خواهید کرد.
خروج کالا از انبارهای گمرک
بعد از اینکه اطلاعات اظهار نامه از رایانه مرکزی فراخوانی و مطابقت داده شد، به بخش ارزیابی ارسال شود. بعد از اینکه اظهار نامه تایید نهایی شد، یک شماره کوتاژ برای بازرگانان صادر می شود. بعد از تخصیص کوتاژ، به طور خودکار اظهار نامه بسته به نوع کالا، کشور ساخت، وزن، تعرفه، اعتبار صاحب کالا در یکی از مسیرهای سبز زرد و قرمز قرار می گیرد . بعد از بررسی های لازم نامه به همراه فیش بانکی به مسئول صندوق تحویل داده می شود و او نیز پس از بررسی پرونده حکم ترخیص کالا از گمرک را صادر می کند.
مزایای سامانه ترخیص کالا از گمرک
از مزیت های اصلی سامانه ترخیص کالا می توان از موارد زیر نام برد:
- کاهش تورم و تنظیم بازار
- ثبت نام وارد کنندگان کالا و کلیه کالاهای وارداتی به کشور
- افزایش سرعت و دقت در مبادله کالا و امور گمرکی
- امنیت بالا در استفاده از این سامانه.
- در دسترس بودن اطلاعات کالا از زمان بارگیری کالا از مبدا،
- جلوگیری از قاچاق کالا و کاهش تخلفات بازرگانی
- سرعت بخشیدن به پروسه ترخیص کالا
- تسریع تشریفات در واردات و صادرات و کاهش هزینه های تجاری
مشاورین گروه بازرگانی صباغی زاده برای ثبت در سامانه ترخیص کالا
در این مقاله با هدف اشنا کردن تجار کم تجربه و افراد تازه کار به آموزش سامانه ترخیص کالا و خدمات آن پرداخته شد و مسائل گوناگونی در رابطه با این سامانه توضیح داده شد. در صورتی که در راستای اموزش سامانه ترخیص کالا کشور به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، می توانید با کارشناسان مجرب ما در شرکت ترخیص کالا و بازرگانی صباغی زاده تماس بگیرید و به صورت رایگان مشاوره کنید .